ZKP ima krupne greške i mora biti izmenjen

0

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) – U novom Zakoniku o krivičnom postupku postoji niz krupnih grešaka i potrebno je izmeniti ga, rečeno je u utorak na predstavljanju publikacije "Novi ZKP – Reforma u stilu – jedan korak napred, dva koraka nazad".

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) – U novom Zakoniku o krivičnom postupku postoji niz krupnih grešaka i potrebno je izmeniti ga, rečeno je u utorak na predstavljanju publikacije „Novi ZKP – Reforma u stilu – jedan korak napred, dva koraka nazad“.

Autori knjige, profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić i predsednik Udruženja javnih tužilaca Goran Ilić, naveli su da je koncepcija novog ZKP-a suštinski pogrešna jer eliminiše načelo istine i favorizuje „bogate okrivljene“.

Oni su ocenili da tužilačka istraga neće učiniti proces efikasnijim, kao i da je samostalnost tužilaštva ugrožena time što javne tužioce na predlog vlade bira skupština.

„ZKP eliminiše načelo istine i afirmiše stranački glavni pretres, koji više liči na klasičnu parnicu, nego na do sada tipičan krivični postupak“, naveli su Škulić i Ilić.

Autori su ocenili i da je načelo istine potpuno eleminisano u krivičnom postupku, koji se, kako su naveli, ustrojava kao klasična „parnica“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.