Mubarak je klinički mrtav?

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak (84), koji je večeras prebačen u bolnicu nakon srčanog udara, klinički je mrtav, saznaje iz bolničkih izvora agencija Rojters, a prenosi RTS.

Oko ponoćije nastala konfuzija jer su Mubarakov advokat i još nekoliko izvora tvrdili da bivši predsednik Egipta "Još nije mrtav", već da je ostao bez svesti i da je priključen na aparate za održavanje u životu.

Oko jedan sat posle pinoći na trgu Tahrir u Kairu okupilo se desetine hiljada ljudi. Egipćani ne veruju u izveštaje o Mubarakovom stanju, tvrde da je to još jedan pokušaj vojske da zadrži vlast.

Tanjug javlja da je svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je večeras prebačen vozilom hitne pomoći u vojnu bolnicu Maadi nakon srčanog udara doživljenog u zatvoru, priključen je na respirator, prenela je kasno večeras egipatska državna agencija MENA.

Ovu vest su odmah prenele sve svetske agencije, neke su objavile i da je Mubarak umro, a prema poslednjim vestima Mubaraku je večeras dva puta stalo srce, a nakon toga je doživeo moždani udar.

Nekoliko vojnih izvora kaže da ga održavaju "u životu" i da je još rano da se kaže da je klinički mrtav, ali se zna da se u ovom trenutku nalazi u komi i na respiratoru.

Vest da je Mubarak klinički mrtav prenela je i državna agencija Mena. Vest je preneta i na sajtu tv Nil:

(old_image)


Presuda: Doživotna robija

Mubarak je osuđen na doživotnu robiju 2. juna zbog gušenja pobune protiv njegovog režima početkom 2011. godine u kojoj je blizu 850 demonstranata izgubilo život.

U aprilu prošle godine je uhapšen sa dvojicom sinova i protiv njih je podignuta optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja i ubistvo demonstranata.

Tužioci su tražili da on bude osuđen na smrt. Na suđenju, koje je počelo u avgustu 2011. godine, tužilaštvo je dokazivalo da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante.

Muhamad Hosni Said Mubarak bio je predsednik Egipta od 1981, kada je u atentatu ubijen njegov prethodnik Anvar el Sadat. Pre toga je, od 1975. godine, bio potpredsednik države.

Svrgnut je sa vlasti 11. februara prošle godine, posle osamnaestodnevnih masovnih demonstracija.

Posle njegove ostavke, vlast je preneta na Vrhovni savet oružanih snaga, a Mubarak je sa porodicom izbegao u egipatsko letovalište Šarm el Šejk.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo nakon izricanja presđe i doživeo je nervni slom kada je prebačen na intenzivnu negu u zatvoru Tora.

Pogledajte još