Veče čarobnog praha

O značaju začina govori činjenica da su još u antička vremena postojali trgovački putevi za njihovo dopremanje iz Indije u Evropu, a jedan od najpoznatijih je kari. Da nam na pravi način približi njegove draži , restoran "Ginger" obogatio je svoj meni novim specijalitetima. Tim povodom smo prisustvovali "Večeri čarobnog praha", gde smo mogli da probamo 12 novih specijaliteta koji su začinjeni sa 12 različitih vrsta karija.

Nije slučajno što su ovaj period godine odabrali za promociju tog začina, jer će njegova ljutina ublažiti hladnoću zimskih dana.

Indijska reč kari u prevodu označava začin koji sadrži mešavinu različitih vrsta začina. Za njega kažu da predstavlja spoj umetnosti, veštine, strpljenja i pravog osećaja za meru. Najčešće se pravi od cimeta, turmerika, ljute paprike, kardamona, anisa, ali svaka zemlja u njega unosi svoj pečat. Najpopularniji su, osim indijskog, tajlandski, indonežanski i vijetnamski
.

Indonežanski kari zasnovan je na kokosovom mleku, dok se indijski, "Bombaj marinada", priprema sa jogurtom. Pripremljeni specijaliteti bili su raspoređeni prema geografskom poreklu, tako da smo lako mogli da se opredelimo za ukus koji nam se najviše dopada. Uz jela kineske kuhinje kao prilog služen je pirinač, uz indijska sočivo, a za one kojima je ipak potreban hleb "Naan", "Papadum", "Garam Masala" bili su pravo rešenje.

Kari je uglavnom dodatak jelima od mesa, tako da su specijaliteti pravljeni od različitih vrsta, a sve je karakterisao odličan ukus. Ispitali smo ukus indonežanskog "Masaman" karija u kombinacijai sa svinjetinom, i govedinom sa pečurkama.
(old_image)
U Indoneziji i ljubitelji brze hrane uživaju u ovom začinu stavljajući ga u sendviče, koje smo imali prilike da probamo. Indijski kari predstavlja odličan dodatak i za jela od morskih plodova sa prilogom od spanaća. Vijetnamski kari je sastavni deo specijaliteta uz dodatak bundeve i urmi.

Pravo iznenađenje je da je pored kuvara restorana u pripremi ovih specijaliteta učestvovao i generalni menadžer "Grand Kazina" Beograda Mark Endrju. On nam je otkrio da indijsku hranu priprema već 25 godina iz hobija, a da mu je tu ljubav prenela žena, Indijka. "Spremanje jela sa karijem je jako uzbudljivo" , rekao nam je. Njegova omiljena jela, koja je pripremio i za nas, su "Vindaloo" i "Kashmir in chicken".
(old_image)
Uvek predusretljivi glavni kuvar ovog kompleksa koji je sinonim dobre zabave, ali i luksuza, Rem Herc, uputio nas je u sve tajne jela sa karijem i pokazao da ovde kulinarske tajne skoro i da ne postoje.

Čak ni hladna decembarska kiša koja je neumoljivo pljuštala na ulicama Beograda nije uticala na odličnu atmosferu. A kako i bi pored toliko dobrih jela koja su melem za stomak, a magija čarobnog praha okrepljuje dušu.

Pored ostalih zvanica u specijalitetima s karijem uživali su Mima Karadžić, Ivan i Sandra Jevtović, Tanja Vojtehovski, Petar Janoševic i Ana Pendić.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još