Aj Vejveju zabranjen ulazak u sud

PEKING, 20. juna 2012. (Beta-AFP) - Kineski umetnik i oštri protivnik Komunisitčke partije u Kini Aj Vejvej izjavio je da mu je zabranjen ulazak u sud gde se razmotra njegova žalba zbog ogromnog poreza koji je nametnut njegovom preduzeću Fake Cultural Development Ltd.

"Policija mi je to jasno dala do znanja, rekavši mi da ukoliko to i pokušam, nikad neću uspeti da udjem u sud ", rekao je Aj Vejvej agenciji Frans pres.

On je ocenio da je povećanje poreza njegovom preduzeću politička odluka čiji je cilj da on, kako je rekao, bude "zbrisan" i ućutkan.

"Kako je moguće optužiti nekog, a da mu pri tom ne omogućite da postavi pitanje o procesu koji se vodi protiv njega", rekao je Aj Vejvej, i dodao da će na sudu njegova žena braniti njihove zajedničke interese.

Aj Vejvej je od početka aprila do kraja juna prošle godine bio u pritvoru na nepoznatoj lokaciji, što je izazvalo žestoku kritiku Zapada. Oslobodjen je pod uslovom da ne razgovara sa stranim medijima. Od tada živi pod nadzorom i zabranjeno mu je da napusti Peking.

Aj Vejvej je posle toga odlučio da digne tužbu protiv Poreske uprave u Pekingu.

Pogledajte još