Ispovest ranjenih kadeta

Jedan od pitomaca priču, koju je objavio Pres, počinje rečima da je sa drugovima dobio zadatak da pravi makete potrebne za završnu vežbu.

Neko je šutnuo granatu i ona se dokotrljala do Filipa. On verovatno nije pomislio da je granata aktivna jer smo bili na delu poligiona gde se ne koristi bojeva municija. Podigao ju je, ali se oko njega već skupilo nekoliko vojnika. Ja sam ležao na zemlji I začuo sam nekakvo komešanje. Okrenuo sam glavu i nastavio da radim na modelu”, priča ovaj kadet.

Sledećeg trenutka je puklo. Instinktivno sam legao na zemlju. Posle nekoliko sekundi sam ustao i krenuo da vidim šta se dogodilo. Sećam se da sam video klasiće kako leže na zemlji. Bilo je krvi, čuli su se jauci. Dvoje njih se nije pomeralo, jako sam se uplašio. Onda sam u trenutku osetio stravičan bol i pao sam na zemlju. Sledeće čega se sećam je da me lekari previjaju.

Njegov kolega sa klase, koji je takođe pogođen gelerima, kaže da to jutro neće zaboraviti dok je živ.

”Još mi u glavi odzvanjaju krici i povici: “Mrtvi su!” Slika mi i dalje ne izlazi iz glave. A, sve je počelo normalno. Niko nije mogao ni da nasluti da bi tragedija mogla da se dogodi, posebno što je u tom trenutku na poligonu bio veliki broj starijih oficira kojima se veruje", kaže kadet.

Na vojnom poligonu “Pasuljanske livade” u eksploziji su poginuli kadeti: Milina Miletić(24) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević(23) iz sela Gornja Trnava kod Topole.

U eksploziji je povređeno sedmoro kadeta. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno, izjavio je načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, pukovnik Milimir Košutić.

Zbog ove nesreće sa dužnosti je suspendovano pet nadležnih starešina, koji su neposredno po hijerarhiji bili u lancu komandovanja ovom grupom, odnosno klasom kadeta na obuci.

Pogledajte još