Lokalna samouprava zatvorena za medije

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) - Lokalna samouprava zatvorena je za saradnju sa medijima i od njih najčešće očekuje da rade kao portparoli lokalne vlasti, pokazuje projekat Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) "Veća transparentnost lokalnih samouprava - pravo gradjana, obaveza države".

Projekat, koji je u sredu predstavljen u Beogradu i čiji je cilj poboljšanje profesionalnog izveštavanja o radu lokalnih samouprava i načinu korišćenja budžetskih sredstava, pokazao je da su lokalni mediji izloženi većim pritiscima nego nacionalne medijske kuće.

Potpredsednica NUNS-a Jelka Jovanović kazala je da ne postoji dvosmerna komunikacija lokalne samouprave i medija i istakla da ono što mediji traže po osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja dobijaju šturo, administrativnim jezikom napisano i čak i do dva meseca nakon traženja informacije.

Ona je, medjutim, navela da je novinarska profesionalnost dramatično narušena kako lošom ekonomskom situacijom, tako i prevelikim brojem medija.

U okviru NUNS-ovog projekta, sa novinarima u Kikindi, Kruševcu, Čačku i Nišu na istraživackim tekstovima šest meseci su radili treneri iz Centra za istrazivačko novinarstvo Bosne i Hercegovine. Ti tekstovi su objavljeni u specijalnom dodatku dnevnog lista "Danas".

Treneri iz Centra za istrazivačko novinarstvo saglasni su da je problem na lokalu to što se jedan broj medija finansira iz lokalnih samouprava, pa su samim tim u podredjenom položaju, a medije koji nisu na budžetu vlast doživljava kao neprijatelje i te medijske kuće imaju problem sa finansiranjem i manjkom broja zaposlenih koji bi mogli da se bave istrazivačkim novinarstvom.

Pogledajte još