Rusija da ne snabdeva Damask oružjem

MOSKVA, 21. juna 2012. (Beta-AFP) - Arapska liga zatražila je od Rusije da prestane da sirijski režim snabdeva oružjem, izjavio je u četvrtak visoki predstavnik lige Ahmed Ben Heli.

"Treba okončati pružanje bilo koje vrste pomoći nasilju, jer kada nekog snabdevate vojnom opremom, pomažete mu da ubija ljude. To mora da prestane", rekao je Ben Heli u intervjuu za rusku agenciju Interfaks.

Kako navodi agencija Frans pres, on je to izjavio u trenutku kada Zapad sve više vrši pritisak na Rusiju da prestane da oružjem snabdeva svog sirijskog saveznika. U poslednjih nekoliko dana, posebnu pažnju privukao je jedan ruski teretni brod za koji se veruje da se koristi za transport borbenih helikoptera u Damask.

Takvi helikopteri bili su korišćeni za represiju nad sirijskim civilima, navela je agencija Frans pres.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je 12. juna da da raspolaže informacijama prema kojima se helikopteri iz Rusije transportuju prema Siriji. Moskva je u više navrata saopštila da ni na koji način ne krši pravila medjunarodnog embarga Siriji, i da Damask ne snabdeva oružjem koje bi moglo biti iskorišćeno protiv učesnika, kako je navedeno, mirnih demonstracija.

Pogledajte još