Stopirati rad na gradilištima od 10 do 17 sati

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) - On je agenciji Beta kazao da obustava rada na gradilištima u tom periodu, posebno u danima kada su temperature više od 36 stepeni Celzijusovih nikako neće umanjiti proizvodnu aktivnost, već će samo sačuvati zdravlje radnika i smaniti broj povreda.

"Ovu preporuku trebalo bi da da Uprava za bezbednost na radu, jer radnici ionako rade u veoma lošim uslovima, a na visokim temperaturama, posebno na otvorenim gradilištima ta situacija je još gora i veća je učestalost povreda, opekotina, kožnih bolesti i alergija", kazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, ova preporuka bi trebalo i da se ozvaniči kroz Kolektivni ugovor ili izmenama pojedinih zakonskih akata.

On je objasnio da postojeća rešenja iz Kolektivnog ugovora preciziraju samo da se prave češće pauze, pije više tečnost, da se radnici sklanjaju sa skela i opasnih visina ili da se smenjuju na lakša radna mesta da ne bi kolabirali.

Vuković je naglasio i da Savez samostalnih sindikata gradjevinara traži da se broj prekovremenih sati u građevinarstvu ograniči na maksimalno 200 sati godišnje, odnosno najviše na osam sati nedeljno ili četiri sata dnevno.

"Tražimo da se broj prekovremenih sati koji su dozvoljeni da gradjevinari u Srbiji ostvare godišnje prepolovi sa sadašnjih 400 na 200, jer je starosna struktura velika, a to je i prilika i šansa da se zaposle novi ljudi", kazao je on.

Vuković je naveo da je u Sloveniji prekovremeni rad građevinara ograničen na 180 sati godišnje, a u Švajcarskoj na 90 sati.

Prema ranijim podacima sindikata građevinskih radnika, u Srbiji od oko 110.000 zaposlenih u toj privrednoj grani, njih 30.000 do 40.000 radi na crno, a svake godine na gradilištima pogine izmedju 25 i 30 radnika, a još oko 10 umre od povreda zadobijenih na radu.

Pogledajte još