Novi zakon o javnim nabavkama do kraja godine

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) - Izmene Zakona o javnim nabavkama trebalo bi da budu usvojene do kraja ove godine, izjavio je u četvrtak državni sekretar u Ministarsvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

"Nakon formiranja Vlade, jedna od prvih stvari koje treba uraditi je da se ovaj zakon, ciji se predlog sada nalazi u parlamentu, vrati na razmatranje Vladi Srbije i da se usvoji krajem godine", rekao je Radosavljević u Privrednoj komori Srbije.

Radosavljević je istakao da, iako iz Evropske unije preporučuju da se novi zakon ne usvaja dok se krajem godine ne donese direktiva EU o javnim nabavkama, Srbija ne može to da čeka.

"Znajući kako idu pregovori u Evropskoj uniji i da postoji nesaglasnost zemalja-članica, veliki rizik je da se ta direktiva ne usvoji ni početkom sledeće godine. Srbija ne može da čeka šta će se desiti u EU, pa da menja zakon", rekao je on.

On je rekao da je potrebna veća transparentnost javnih nabavki, da se svi podaci objavljuju na internetu i da se sistem kažnjavanja "podigne na viši nivo".

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović rekao je da javne nabavke imaju veliki značaj u EU gde čine 18 odsto BDP i predstavljaju važan instrument za ostvarivanje strateških ciljeva iz dokumenta "Evropa 2020".

Vrednost javnih nabavki prošle godine bila je 293 milijarde dinara, a 2010. godine 273 milijarde.

Pogledajte još