Grčka odbrana ključ za pobedu nad Nemačkom

Po analizi nemacke radio stanice "Dojče vele" ,"sudbonosna greška bilo bi potceniti Grčku" jer je za selektora Joakima Leva primer za to neočekivana pobeda Grčke sa 1:0 koja je iz takmičenja izbacila Rusiju.

"Počećemo utakmicu kao favorit. Međutim, ne potcenjujemo Grke koji su od 2004. umetnici opstanka u Evropi. Često ih gotovo otpisuju, čak i u kvalifikacijama, a oni se ipak iznenada odnedkud pojave", rekao je Lev juče novinarima.

Svi očekuju da će Grčka večeras igrati po receptu iz 2004. Kada je, pod voćstvom Nemca Ota Rehagela osvojila trofej.

"Imaju pretežno odbrambeni raspored, ali uvek napred ostavljaju po jednog-dva igrača koje traže dugim loptama - ne smemo ih potceniti", rekao je nemački golman Manuel Nojer.

"Moramo se dobro koncentrisati i ne premišljati mnogo"
, reko je nemački igrač sredine terena Sami Kedira.

Očekuje se da protiv Grčke nastupi desni bek Žerom Boateng, kažnjen na utakmici protiv Danske, i zameni skorera pobedničkog gola na toj utakmici, Larsa Bendera.

Nemački selektor na taktičkom nivou namerava da udari Grke "poboljšanjem igre u prednjem redu: da tu gradimo dobre pasove, igramo brzo i Grcima stvaramo probleme. Grčka se brani neverovatno dobro, te moramo da se krećemo brzo".

Grčki tim se, izgleda, zadovoljava ulogom autsajdera jer se time rasterećuje pritiska rezultata. Selektor Fernando Santos priznaje izvanredan kvalitet Nemaca, obećavajući međutim da će se njegov tim svom snagom boriti da prođe u polufinale.

(old_image)

"Nismo bolji, ali naši protivnici će morati da prokrvare da bi nas pobedili", rekao je on.

Grčki tim neće imati dragocenu pomoć kapitena Jorgosa Karagunisa koji je, kako se smatra, nepravedno kažnjen žutim kartonom na utakmici protiv Rusije.

Grčki reprezentativci uoči utakmice izbegavaju da govore o politici. Ipak, "igramo za 11 miliona ljudi koji od nas očekuju nešto dobro da bi se obradovali i izašli na ulice", rekao je grčki napadač Jorgos Samaras.

S druge strane Nemci kažu da su oduševljeni podrškom koju imaju kod kuće. "Ovo što se dešava u Nemačkoj je bez presedana", rekao je Sami Kendira. Vođa nemačke odbrane Mats Humels ovećava: "Daćemo sve od sebe. Nećemo da turnir završimo pre finala".

Utakmici će prisustvovati kancelarka Angela Merkel koja se nada da će igra biti "zanimljiva i fer".

Statistika ide na ruku Nemcima: U pet od osam utakmica sa Grčkom su pobedili, a tri su završene nerešenim rezultatom.

Ali, istina je da brojke ne govore uvek istinu, zaključuje atinski Radio Skai.

Beta

Pogledajte još