EPS ne traži poskupljenje struje od 80 odsto

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) - Elektroprivreda Srbije saopštila je u petak da ne traži poskupljenje struje od 80 odsto, kako je to na konferenciji za novinare izjavila funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović.

"Tvrdnja da EPS traži poskupljenje električne energije od 80 odsto je već više puta demantovana. Pre nekoliko meseci, u skoro svim medijima je objavljeno da je po studiji Svetske banke u narednih nekoliko godina potrebno da struja u Srbiji poskupi izmedju 40 i 80 odsto", navodi se u saopštenju EPS-a.

To preduzeće, kako je navedeno u saopštenju, godišnje ugovori i realizuje oko 10.000 javnih nabavki.

"Od tog broja se prosečno oko 200 javnih nabavki poništi odlukama sopstvenih komisija ili odlukama Komisije za zaštitu prava ponudjača. To je oko dva odsto i svi ugovori stoje na raspolaganju javnosti i uvid se može izvršiti na zakonski način", dodaje se u saopštenju.

Dodaje se i da su netačne tvrdnje o "ugradnji tajkuna" u finansijske transakcije tog preduzeća.

"Ukoliko se misli na poslove trgovine strujom oni se zaista često obavljaju sa privatnim firmama po proceduri Zakona o javnim nabavkama sa jasnim kriterijumom najbolje cene. U tim nabavkama i prodajama nikad nije bilo prigovora", navodeno je u saopštenju.

Funkcionerka SNS rekla je ranije danas da je neophodno da se preispita poslovanje EPS-a i da generalni direktor tog preduzeća i predsednik Upravnog odbora treba da budu smenjeni.

Pogledajte još