Tijanić: Ja sam za momentalno ukidanje pretplate

0

Generalni direktor Javnog medijskog servisa Srbije Aleksandar Tijanić, povodom inicijativa da se ukine pretplata na javni servis, izjavio je da oni koji to zagovaraju kriju želju da se RTS najpre svede na malu, negledljivu radio-televiziju, a potom ukine.

Tijanić je povodom inicijative za ukidanje tv pretplate rekao:

– Nekada je to pokazivanje snage ljudi skrivenih iza političkog teatra. Nekad je samo snažan napad gluposti. Ali, medijski gledano, ja sam za momentalno ukidanje pretplate uvedene odlukom srpske vlade i parlamenta još 2002.

Ukidanjem, RTS bi bio pošteđen dve trećine napada koji proističu što iz lobističkih grupa, što iz podsticanog ubeđenja mnogih građana da im se neopravdano naplaćuje televizijski harač – rekao je Tijanić.

Direktor RTS-a je rekao da praktično, Beograd i Novi Sad izdržavaju javne servise Srbije i Vojvodine, prenose beogradske agencije.

– Time pretplata i njena naplata postaju izvor nezakonite neravnopravnosti građana: jesu li jedni ludi što plaćaju, jesu li ostali previše siromašni da plaćaju? – upitao je on.

Tijanić je rekao da se protivi prinudnoj naplati TV pretplate i da to nikad nije dobro rešenje.

Kakvo je to finansijsko rešenje za javni servis da ljudima, bez obzira na pravnu valjanost sudske odluke, uzimaju stvari iz kuća i stanova pa nam donose šporete i frižidere u Takovsku? Šta ćemo, da otvorimo komision – kaže Tijanić.

On je ocenio da je javnom servisu za puno funkcionisanje godišnje potrebno oko 60 miliona evra od pretplate i 23 od marketinga, kao i da je ta medijska kuća prošlu godinu završila sa malim dobitkom, ali da ovu neće.


Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.