Umrla pijanistkinja Brižit Enžerer

PARIZ, 23. juna 2012. (Beta-AFP) - Brižit Enžerer (Brigitte Engerer), čuvena francuska pijanistkinja s medjunarodnim renomeom, umrla je u subotu u 60. godini u Parizu, saopštio je njen agent.

Brižit Enžerer, rodjena 27. oktobra 1952. u Tunisu, bila je virtuoz koji je "svirao sa najvećima", navodi se u saopštenju koncertne agencije Konser de Valmalet, koja nije precizirala uzrok smrti. Pijanistkinja je poslednjih godina bolovala od raka.

Pijanistkinja, koja je obrazovanje stekla u ruskoj muzičkoj školi, održala je poslednji koncert 12. juna ove godine u Teatru Šanzelize u Parizu, gde je s pariskim Kamernim orkestrom izvela Šumanov koncert, 50 godina nakon prvog nastupa u istoj sali.

U 18. godini, napustila je Pariz kako bi studirala u Sovjetskom Savezu, na poziv moskovskog Konzervatorijuma. "Jedan deo nje zauvek je postao ruski", naveo je u saopštenju njen agent.

Brižit Enžerer imala je karijeru bez granica - nastupala je s najvećim muzičkim imenima u Berlinu, Parizu i Njujorku.

Francuski predsednik Fransoa Oland izrazio je u saopštenju "tugu" zbog smrti Brižit Enžerer i pozdravio talenat pijanistkinje koja je "umela da ukaže počast Francuskoj".

Oland je istakao da će se "svi sećati njene velike hrabrosti u borbi protiv bolesti koja ju je odnela".

Pogledajte još