Krugolinin Disruption

Branka Stamenković, u blogerskim krugovima poznata kao Krugolina Borup, peta je dobitnica priznanja “Disruption” koje dodeljuje marketinška agencija “LunaTBWA”

Mnogi bloguju. Zavode rečima, olakšavaju dušu, maštaju, otkrivaju skrivenu/skrivenog sebe, ubijaju slobodno vreme, jure ka popularnosti... A neki svojim “web dnevnikom“ ostavljaju trag, trude se da promene ili barem skrenu pažnju na nešto bitno. I kod nas mnogi bloguju: poznati ili tzv. VIP-ovci, ali i svi koji žele nešto da kažu ili budu primećeni u neograničenom sajber svetu. Svašta tu može da se pročita... A samo neke priče su bitne. Krugolinina je jedna od njih.

Ko je Krugolina Borup?

Iza ovog aliasa stoji Branka Stamenković, dama koju je do blogovanja dovela želja da sa svima podeli ono što ne muči samo nju, već sve buduće ili nove mame u Srbiji. S naslovom “Zašto Srbi treba da izumru od bele kuge”, Krugolina je počela svoju blogersku misiju na sajtu B92. Nakon nekoliko postova o realnosti nehumanog odnosa prema majkama u našim porodilištima, više nadležnih, pa i sam ministar zdravlja Tomica Milosavljević, nisu mogli (smeli!) da ćute. Pažnja je privučena!

Od drskog obraćanja bolničkog osoblja, nehumanih uslova, nefunkcionisanja “baby-friendly” programa i nezainteresovanih lekara, do… pa, bezbroj strašnih situacija zbog kojih s pravom u podnaslovu bloga stoji upozorenje: Trudnice i žene koje nisu rađale čitaju na sopstvenu odgovornost.

Mnogi su se zamislili nad Krugolininim bolničkim iskustvom pre i posle porođaja. Mnoge dame su podelile svoja iskustva, kako bi svi ovaj blog shvatili ozbiljno i bili svesni da je odnos prema porodiljama u našim bolnicama neretko nehuman.

Sve je istina. I ja sam napisala moja iskustva na njenom blogu!“ – potvrđuje mi prijateljica, ponosna mama tromesečne devojčice.

Koliko se situacija promenila? Videćemo. Ali, Krugolinina priča je odavno prerasla blogovanje, jer je ona sada i pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost“.

Nagrada za “iskakanje iz zadatih okvira“

Ne samo da je blogovanjem-sa-jasnim-ciljem iskočila iz zadatih okvira, Branka Stamenković je i “prodrmala“ javnost, onoliko koliko je to kod nas moguće. Zato je ovogodišnja dobitnica priznanja “Disruption“ marketinške agencije “LunaTBWA”, koje je opisano sledećim rečima:

- LunaTBWA je pre pet godina ustanovila ovo priznanje kao deo sopstvenog programa društvene odgovornosti, s ciljem da podrži i skrene pažnju na pojedince i institucije u Srbiji, koji idejama i radom prevazilaze konvencije i iskaču iz limitirajućih zadatih okvira, postižući tako izuzetne rezulatate, kako u sopstvenom, tako i u interesu celokupne zajednice.

Na vrlo prijatnoj žurci u Bitef Art Kafeu, Branki Stamenković je priznanje dodelio prvi dobitnik “Disruption-a", direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Pre toga, svi prisutni su pogledali kratak film o dobitnici priznanja, kao i o prošlogodišnjim aktivnostima agencije “LunaTBWA” (segmentne brojnih reklama i kampanja, među kojima je i ona sa Sekom Sabljić za prašak).

Kroz buku, koja se za svega jednu oktavu snizila kada su počela dešavanja na bini, ipak smo čuli da se gospođa Stamenković zahvalila svima koji su doprineli popularnosti njenog bloga i najavila da je ovo samo početak aktivnosti “Majke hrabrosti”. Osim plaketom, sada već VIP blogerka B92, nagrađena je i automobilom koji bi trebalo da joj olakša posete srpskim porodilištima kojima će uskoro donirati i spavaćice.

Pored Tasovca, među prethodnim dobitnicima su i umetnik Saša Lazoski, dr Miomir Korać za arheološki projekat “Viminacium“, ali i jedna srpska bolnička ustanova – Odeljenje za audiološku rehabilitaciju Instituta za ORL i MFH Kliničkog centra Srbije.

Žurka zaposlenih u ovoj marketinškoj agenciji, njihovih prijatelja i saradnika nastavila se uz dobru muziku. Veče su obeležili i simpatični bedževi sa likovima poznatih glumaca. Svaki zaposleni je izabrao nekoga ko bi ga najbolje predstavljao na filmu. Za “želim da upoznam” smo izabrali Gruju – preslatkog psa i maskotu ove agencije, a “upoznali” smo i Belmonda, Ađelinu Džoli…

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još