Presuda za zločine u Lovasu

BEOGRAD, 24. juna 2012. (Beta) - Odeljenje Višeg suda za ratne zločine izreći će u utorak 26. juna presudu 14-orici pripadnika bivše JNA i paravojne formacije "Dušan Silni", optuženima za ubistvo 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je u završnoj reči krajem aprila da optuženi budu kažnjeni na ukupno 160 godina zatvora, dok je odbrana predložila oslobadjajuće presude.

Za prvooptuženog Ljubana Devetaka zamenik tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak tada je predložio maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, dok je za drugooptuženog Milana Devčića zatražilo kaznu od 10 do 11 godina.

Za ostale optužene Milana Radojčića, Željka Krnjajića, Miodraga Dimitrijevića, Darka Perića, Radovana Vlajkovića, Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića, Sašu Stojanovića, Dragana Bačića, Zorana Kosijera, Petronija Stevanovića i Aleksandara Nikolaidisa, tužilaštvo je predložilo kazne od šest do 15 godina zatvora.

Sudjenje za ratni zločin u Lovasu je počelo 2008. godine, tokom pretresa saslušano je 194 svedoka, a ima 16.000 stranica transkripta.

Pogledajte još