Lugo: Izveden parlamentarni udar

ASUNSION, 24. juna 2012. (Beta-AP) - Smenjeni predsednik Paragvaja Fernando Lugo izjavio je u nedelju da je njegova smena "parlamentarni udar" i "predodredjena kazna" koja nije doneta na osnovu merodavnih dokaza.

Lugo je pozvao pristalice da ostanu mirni, sugerišući da bi reakcije u narodu i medjunarodnoj zajednici mogle da navedu senatore da promene svoju odluku. Na pitanje da li ima nade da će ponovo preuzeti funkciju predsednika, Lugo je rekao da je "u politici sve moguće".

On je u televizijskoj emisiji rekao da je pre sudjenja pred Senatom u petak posetio katoličke biskupe i da se složio da prihvati ishod procesa za koji smatra da je nelegitiman samo da bi izbegao krvoproliće.

Frederik Franko je kao potpredsednik posle smene Lugoa preuzeo dužnost predsednika. Lugo je rekao da je Franko prihvatio da bude predsednik kroz proces "udara političkim sudjenjem" zato što je "sigurno uveren da je sposoban za vladanje".

"Njegova vlada će morati da se odupre blokadi koja je najavljena u zemljama regiona", rekao je Lugo, pošto su mnogi latinoamerički lideri osudili njegovu smenu.

Pogledajte još