Nejasni kriterijumi slekcije festivala Sinema Siti

BEOGRAD, 25. juna 2012. (Beta) - Asocijacija filmskih reditelja Srbije osudila je u ponedeljak izostavljanje filmova "Dr. Rej i djavoli" Dinka Tucakovića i "Crna Zorica" Hristine Haciharalabus i Radoslava Pavkovića iz nacionalne selekcije ovogodišnjeg festivala "Cinema city" u Novom Sadu.

"Smatramo da je nedopustivo da se u okviru nacionalne selekcije koja predstavlja godišnju produkciju filmova u Srbiji izostave dva filma, od ukupno 11 proizvedenih izmedju dva Festivala, bez jasnog kriterijuma u selekciji i bez javnog isticanja ko je zapravo selektor koji je tu odluku doneo", naveo je u saopštenju predsednik Asocijacije Boban Skerlić.

On je dodao da "nije nužno sporno" da takva odluka bude doneta, pod uslovom da su "jasni kriterijumi i/ili ličnost selektora koji iza tog izbora stoji".

"Imajući u vidu da snimanje filma u Srbiji podrazumeva izuzetan napor i ogromno odricanje autora, smatramo da ovakvo arogantno i neprofesionalno ponašanje festivala 'Cinema city' kalja profesionalnu čast i ugled kako izostavljenih autora, tako i čitave profesije", naveo je Skerlić.

Internacionalni filmski festival "Cinema city" održan je od 16. juna do 23. juna u Novom Sadu.

Pogledajte još