"Crni Gruja i kamen mudrosti"

Serija "Crni Gruja i kamen mudrosti" gledaoce je dovodila do suza opisujući likove i njihove karaktere iz srpske istorije s početka XIX veka pa je producent serije otvorio restoran tradicionalne srpske kuhinje pod istim nazivom.

Oni koji poznaju Beograd već slute u kom delu grada bi mogli da ga pronađu - naravno u boemskoj Skadarliji.

Kada uđete u restoran pomislićete da ste jedan od statista u seriji, jer enterijer u potpunosti odgovara njenoj scenografiji. Zidovi i kompletan enterijer su od drveta, tako da ćete ostetiti duh srpske kuće s početka XIX veka. Uz stari srpski grb, zidove krase tradicionalna srpska obeležja: kubura i srp. Svoje mesto u restoranu dobila je i čuvena nergila koju je Crni Đorđe u seriji delio sa svojim partnerima.

Na ulasku u lokal domaćini će vas dočekati s kafom koju služe u fildžanima uz nezaobilazan ratluk, baš kao u doba turske vladavine. Zaštitni znak restorana je vruća pogača koja sledi nakon kafe dobrodošlice.

Menadžer restorana, Zorana Marinović, nas je kroz priču upoznala s menijem restorana. Smatrala je da će izgled "Srpskog tanjira" najbolje predstaviti kuhinju ovog restorana. Ovo hladno predjelo sastoji se od tri vrste sira, duvan čvaraka, paprike u pavlaci, pršute, kulena, uz dekoraciju od povrća. Predviđeno je za dve osobe i košta 690 dinara.

Objasnila nam je da glavna jela, shodno našoj tradiciji, u osnovi sadrže meso uz dodatak povrća. Kao specijalitete restorana izdvojila je "Mićin gulaš" i "Lovački paprikaš". S obzirom da su to reprezentativna jela restorana cene su im sasvim pristupačne. Gulaš košta 550 dinara, a paprikas 590 dinara.

Po rečima menadžerke gosti najradije naručuju teleću čorbu, "Grujine ražnjiće", a za dezert bundevaru. Oni koji se rado sećaju ukusa bakine kuhinje verovatno će naručiti proju ili gibanicu. Cene ovih predjela su od 40 do150 dinara, koliko je najpoznatija srpska pita.

Da bi ostali verni tradiciji, kao osnovno posuđe za serviranje hrane koriste gotovo zaboravljeno tavče.

Po ceni od 200 dinara možete naručiti jednu od mnogobrojnih vrsta rakija iz ponude restorana, od kojih je rakija od dunje najtraženija. Uz glavno jelo gosti najčešće naručuju točeno domaće vino "Crni Gruja", koje se služi na času, i cena mu je180 dinara.

Ako u večernjim časovima posetite restoran zvuci tamburaša će vam dočarati pravi duh Skadarlije, a ukoliko se kockice mozaika "Crni gruja" slože, društvo će vam praviti i neki od junaka serije.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još