Putin hvali Abasa

0

VITLEJEM, 26. juna 2012. (Beta) – Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u utorak "odgovornu" poziciju svog palestinskog kolege Mahmuda Abasa u pregovorima sa Izraelom zamrznutim poslednje četiri godine, i dodao da Rusija nema ništa protiv priznavanja palestinske države.

VITLEJEM, 26. juna 2012. (Beta) – Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je u utorak „odgovornu“ poziciju svog palestinskog kolege Mahmuda Abasa u pregovorima sa Izraelom zamrznutim poslednje četiri godine, i dodao da Rusija nema ništa protiv priznavanja palestinske države.

Nakon razgovora sa Abasom u Vitlejemu, on je indirektno kritikovao Izrael, rekavši da unilateralne akcije – aludirajući pritom na širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze – nisu konstruktivne, prenose svetske agencije.

Putin se obratio novinarima nakon posete Vitlejemu, gde je svečano otvorio ruski kulturni centar i obišao Crkvu Hristovog rodjenja.

Pregovori Izraela i Palestine prekinuti su 2008, a svi pokušaji da se nastave bili su bezuspešni, zbog nesuglasica izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i Abasa. Netanjahu je kazao da je spreman za nastavak razgovora, ali odbija prekid izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje je Izrael okupirao u ratu 1967.

Abas smatra da pregovori nemaju svrhe ako Izrael gradi jevrejske naseobine na Zapadnoj obalim u Gazi i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje Palestinci žele da budu u okviru njihove buduće države. Izrael je od okončanja rata 1967. naselio pola miliona ljudi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

„Razgovarali smo o načinima za prevazilaženje problema u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu. Ovde ističem odgovornu poziciju predsednika Abasa i njegovo nastojanje da postigne mirovni sporazuma, kazao je Putin.

„Siguran sam da bilo kakvi unilateralni koraci nisu konstruktivni“, dodao je ruski predsednik.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.