Novi plan za spasavanje evra

BRISEL, 26. juna 2012. (Beta-AP) - Zvaničnici Evropske unije predstavili su u utorak plan za spasavanje evrozone prema kome bi Brisel imao mnogo veća ovlašćenja nad nacionalnim budžetskim politikama.

Najviši evropski zvaničnici pozvali su države evrozone da medjunarodnim vlastima daju ovlašćenje da zahtevaju promene u svojim nacionalnim budžetima, u okviru šireg plana za očuvanje evra i jačanje unije.

Plan, koji je objavljen na vebsajtu Evropskog saveta, sastavili su predsednici Saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Evrogrupe Žan-Klod Junker i Evropske centralne banke Mario Dragi.

"Veće udruživanje u donošenju odluka o budžetu i efikasni mehanizmi za sprečavanje i ispravljanje neodrživih fiskalnih politika u svakoj državi članici od suštinske je važnosti", navodi se u izveštaju koji će biti razmatran na samitu EU u četvrtak i petak.

Time bi, dodaje se u izveštaju, gornje granice za godišnji budžetski bilans i državni dug pojedinačnih članica mogle da bude zajednički dogovarane.

Ako zemlja ne bi poštovala budžetska pravila, mogle bi da se zahtevaju promene na nivou evrozone.

Planom je predvidjeno i stvaranje bankarske unije sa jednim centrom vlasti koji bi obezbedjivao bankarske depozite i imao ovlašćenja da zatvori ili direktno dokapitalizuje banke, uz pomoć evropskog fonda za zajmove.

Pogledajte još