Novi sistem povećava naplatu doprinosa

BEOGRAD, 27. juna 2012. (Beta) - U Srbiji će 3. jula početi novi sistem kontrole uplata poreza i doprinosa na zarade koji bi u prvoj fazi trebalo da poveća naplatu za 15 odsto, izjavio je u sredu pomoćnik direktora Poreske uprave Dejan Vidojević.

Na sednici Udruženja finansijskih organizacija Privredne komore Beograda, Vidojević je rekao da bi povećanje od 15 posto značilo 45 milijardi dinara doprinosa više godišnje, te bi se za toliko umanjio transfer iz budžeta za obavezno socijalno osiguranje, koji je oko 290 milijardi dinara.

Početak rada novog sistema predvidjen je za 3. jul, kada će banke Poreskoj upravi dostaviti podatke za prethodni dan, prvi radni u julu, rekao je on.

Vidojević je naveo da u Srbiji oko 60.000 poslodavaca ne uplaćuje doprinose obaveznog socijalnog osiguranja što je velika grupa medju ukupno 350.000 poslodavaca.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi novog sistema naplate, koja će trajati do kraja ove godine, banke će preko Udruženja banka Srbije obaveštavati Poresku upravu, koja će na osnovu toga kontrolisati uplate poreza i doprinosa.

Poreska uprava će potom obvezniku dati rok od pet do sedam dana da uplati dažbine, a ako to ne uradi, započeće kontrolu i postupak prinudne naplate koji će biti kraći nego sada.

Pogledajte još