Uručene nagrade Vidovdanskog pesničkog bdenja

GRAČANICA, 28. juna 2012. (Beta) - Nagrade tradicionalne manifestacije "Vidivdansko pesničko bdenje" uručene su u sredu uveče u Gračanici.

Književniku i pesniku Ratku Popoviću iz Gračanice "Zlatni krst kneza Lazara" uručio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević.

Nagradu "Gračanička povelja" pesniku iz Novog sada Ivanu Negrišorcu uručio je direktor "Vidovdanske manifestacije-Gračanica 2012" Dejan Jevtić.

"Kondir Kosovske devojke" pripao je pesnikinji iz Republike Srpske Jovanki Stojanović Nikolić, a nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" pripala je pesnikinji iz Leška na Kosovu Valentini Pitulić.

"Gračaničku povelju" dobio je dekan Fakulteta umetnosti u Prištini, izmeštenog u Zvečan, Tomislav Trifić, za poseban doprinos razvoju vidovdanske manifestacije na Kosovu i Metohiji.

Član žirija Živojin Rakočević rekao je da je pesnik Ivan Negrišorac iz Novog Sada poneo pun gepek knjiga kao poklon za srpske biblioteke na Kosovu, ali su mu te knjige oduzete na administrativnom prelazu.

Dodeli nagrada pesnicima u porti manastira Gračanica prisustvovali su patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, vladike Teodosije i Atanasije, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Zvonko Stević i predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović.

Pogledajte još