Detoks tretmani - velika zabluda i opasnost?

Zahvaljujući savremenom načinu života ljudsko telo se svakodnevno suočava sa desetinama raznih vrsta i oblika toksina kojima se smatraju sve štetne materije koje dospeju u naš organizam i talože se u njemu: razni dodaci u prehrambenim proizvodima (emulgatori, konzervansi, sintetičke boje...), biljni pesticidi, lekovi, cigarete, alkohol, izduvni gasovi i ostala zagađenja životne sredine, radijacija...

Svakodnevna i dugotrajna izloženost ovim faktorima dovodi do zadržavanja, taloženja i povećanja nivoa otrova u telu, koji kada pređu kritičnu granicu dovode do niza zdravstvenih tegoba: velikog umora, iscrpljenosti, poremećaja sna, lošeg raspoloženja, bolova u kostima i zglobovima, nervoze, depresije i velikog pada imuniteta.

Tada ljudi, u želji da pomognu sebi da se bolje osećaju i bolje izgledaju, vrlo često pribegavaju raznim detoks tretmanima koji postaju sve popularnji u celom svetu. U pravoj najezdi “efikasnih, revolucionarnih, magičnih” metoda i preparata koji telo čiste od svih toksina i vraćaju mu snagu, energiju i mladost, najčešće se biraju upravo oni koji najviše obećavaju i uglavnom i poprilično koštaju. Retko ko postavlja pitanje da li su i koliko ovakvi tretmani suštinski korisni, da li su zaista zdravi za naš organizam, i da li je uopšte ovakav pristup pravi način za rešavanje ove vrste problema?

(old_image)

Sve je više priznatih stučnjaka iz oblasti medicine i nutricionizma koji sve glasnije upozoravaju na veliki oprez u vezi sa tretmanima za detoksikaciju organizma. Oni ne samo što dovode u pitanje njihovu delotvornost, već skreću pažnju na opasne posledice koje mogu da imaju na ljudsko zdravlje.

Suština njihovog protivljenja detoks tretmanima leži u činjenici da svaka detoksikacija ne deluje na uzrok, već samo na posledice lošeg i nezdravog načina života i da su sasvim nepotrebne (osim u slučajevima akutnog trovanja), budući da svaki organizam ima sopstveni sisitem za auto detoksikaciju kojim se na prirodan način oslobađa štetnih materija preko određenih organa (pluća, bubrezi, jetra) i fizioloških procesa čija je to osnovna uloga (disanje, znojenje, urin, stolica…).

Zapitajte se, da li za samo nekoliko dana sprovođenja detoksikacije mogu da se izbace svi toksini iz organizma i ukloniti sve posledice loših navika i nezdravog načina života tokom godine? Sem toga, naše telo ne funkcioniše po tako jednostavno principu da se sve što se u njemu nataložilo može prosto isprati vodom, čajevima, specijalnim sokovima i ostalim preparatima. Na ovaj način delimično funkcionišu samo creva jer ih relativno lako možemo očistiti klistiranjem, ali to ne važi i za druge organe.

Dalje, prirodni proces zamene starih ćelija novim traje oko godinu dana, pa bi svaka detoksikacija trebalo da se sprovodi bar toliko vremena, tako da brzi i instant detoks tretmani nikako ne mogu da budu delotvorni. Takođe, svaki vid detoksikacije, ma koliko da deluje bezbolno i neagresivno, predstavlja ogroman napor i stres za organizam jer se menja prirodni ritam rada unutrašnjih organa koji zbog toga trpe štetu, bez obzira što je krajnji cilj njihova revitalizacija. O onim agresivnijim metodama da i ne govorimo, a posledice toga se ogledaju kasnije u slabijem funkcionisanju tih organa.(old_image)Neodgovarajući i česti detoks tretmani mogu uzrokovati veoma ozbiljne zdravstvene problem kao šro su: veliki pad imuniteta, razne psiho-fizičke poremećaje, epilepsiju, poremećaj krvnog pritiska, oštećenje bubrega I creva, kardio-vaskularne smetnje, pa čak I izvesna oštećenja mozga.

Dakle, suština je u sledećem: promenite loše životne navike i ishranu, a ne podvrgavajte se neprirodnoj detoksikaciji tela. Bitno je šta unosite u organizam, a ne preparati kojima ćete izbaciti toksine. Zdrava, raznovrsna i uranotežena ishrana bogata antioksidansima, unošenje dovoljno tečnosti, redovna fizička aktivnost, izbegavanje stresa, što češći boravak u prirodi i pravilno disanje su osnovni postulati prirodne detoksikacije organizma.

Pogledajte još