Rizično trgovanje preko inostranih firmi

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) - Komisija za hartije od vrednosti Srbije upozorila je u četvrtak gradjane i firme na rizik trgovanja na finansijskom tržištu preko inostranih firmi koje nemaju dozvolu Komisije.

U saopstenju Komisije je istaknuto da se sve češće oglašavaju elektronski servisi i pravna lica osnovana za istraživanje i marketing, koja telefonskim putem pozivaju potencijalne klijente i nude im usluge trgovanja na finansijskom tržištu preko inostranih firmi koje za taj posao nemaju odobrenje u Srbiji.

Zakonom o tržištu kapitala propisano je da se pružanje investicionih usluga i aktivnosti koje se odnose na finansijske instrumente ne može obavljati bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti.

Komisija je navela da su mogući rizici trgovanja finansijskim i valutnim derivatima, berzanskim indeksima i akcijama kompanija, gde instrukcije za trgovanje daju menadžeri inostranih firmi koji za to nemaju licence.

Pozvani su svi kojima su nudjene i pružene usluge trgovanja na finansijskom tržištu preko inostranih firmi da sve uočene nepravilnosti prijave Komisiji.

Pogledajte još