Tadić: Dačiću ne bismo dali premijersko mesto

Dacić "ne bi dobio mesto premijera i da je tražio, jer DS ne bi pristao da SPS-u da premijera, jer ne postoji uverenje da bi ta stranka dovoljno dobro upravljala državnim sistemom i vladom u ovom trenutku", rekao je Tadić, koji je bio na slavi Srpskog pokreta obnove.

"Izgubili smo određeno vreme, i nema nikakve dileme da Demokratska stranka nema nikakvu odgovornost za to što vlada nije formirana svih prethodnih dana. Sada je više nego očito šta je bio problem" dodao je on.

Tadić je istakao da SPS ima potpuno legitimno pravo da traži premijersko mesto, ali je napomenuo da je trebalo na početku da kaže šta je problem, i da ne vidi razlog zbog koga to nisu rekli.

"Ono što je trebalo od početka reći, da je to problem, i ja uopšte ne vidim razlog da SPS nije izašao sa tim i obratilo se građanima Srbije. Ta stranka ima puni legitimitet da traži premijersko mesto", naveo je Tadić i istakao da SPS više nije strateški partner Demokratske stranke.

Prema njegovim rečima, današnji dan predstavlja početak formiranje jedne nove vlade i koalicije i svaka vlada ima pravo na svoju šansu.

Tadić je izrazio nadu da buduća vlada neće ići ispod standarda koji su postignuti prethodnih godina.

On je naveo i da je DS u razgovorima sa potencijalnim partnerima izašla sa jasnim programom, makroekonomskom i fiskalnom politikom, i principima koji podrazumevaju socijalnu solidarnost, kao i da demokrate nisu prihvatale nikakve ucene malih stranaka.

Na pitanje da li će biti raskinuta koalicija DS i SPS u Beogradu, Tadić je rekao da će se politička situacija analizirati "korak po korak", i da demokrate "neće srljati u odlukama".

"Nijednu koaliciju nećemo raskidati zato što imamo loša osećanja. Nas u politici vodi racionalnost, a da su nas vodila osećanja, nikada ne bismo formirali prethodne koalicije", rekao je predsednik DS.

Tanjug

Pogledajte još