Dunavska strategija razvojna šansa Srbije

BEOGRAD, 28. juna 2012. (Beta) - Dunavska strategija je razvojna šansa Balkana i Srbije, pa zato treba nastaviti aktivno učešće u njenim projektima, posebno u oblasti infrastrukture, zaključili su u petak učesnici skupa "Sprovodjenje Dunavske strategije-izazovi i perspektive", koji se održava u Beogradu.

U Privrednoj komori Srbije okupili su se zvaničnici, privrednici i predstavnici nevladinog sektora, koji su se složili da Dunav može da iskoristi svoj puni potencijal samo ako se posmatra kao celina i sve zemlje na njegovoj obali saradjuju.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin podsetio je da Dunavska strategija, usvojena pre godinu dana, podrazumeva kvalitetniju saradnju na zapadnom Balkanu, prekograničnu saradnju, i intenziviranje tih odnosa.

"Sve je više zajedničkih projekata sa kojima konkurišemo kod medjunarodnih fondova, za bespovratna sredstva. Trenutno je u proceduri više od 30 projekata, koji će biti finasirani iz evropskih fondova", kazao je Bugarin.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ukazala je da Dunavska strategija prepoznaje značaj svih podunavskih zemalja, bilo da su clanice Evropske unije ili, poput Srbije, to tek treba da postanu.

Pogledajte još