Mere za probleme u reformi pravosudja

BEOGRAD, 29. juna 2012. (Beta) - Predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić najavio je u petak da će to društvo, odmah po formiranju nove Vlade, nadležnom ministarstvu uputiti predlog mera za ispravljanje nedostataka načinjenih u procesu reforme pravosudja.

Ilić je izjavio agenciji Beta da se mere koje bi bile prioritetne za otklanjanje tih nedostataka odnose pre svega na promenu nove mreže sudova i na probleme koji su nastali prilikom reizbora sudija i tužilaca.

"(Mere) sadrže i popis predloga šta bi trebalo učiniti da se popravi stanje i da se obezbedi minimum nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, kao i funkcionalnost pravosudnog sistema", rekao je Ilić.

O popravljanju stanja u mreži sudova, Ilić je rekao da prvo treba poći od realnih potreba gradjana, jer postoje mnoga mesta gde su oni ukinuti, a gde zaista postoji potreba za njihovim funkcionisanjem.

On je rekao da je ljudima koji žive u tim mestima onemogućen pristup sudu jer ima mnogo njih koji treba da putuju da bi ostvarili neku svoju potrebu, što značajno komplikuje postupak.

Ilić je dodao da je i reizbor sudija i tužilaca takodje bio problematičan jer je taj proces bio opšti, a nakon revizije je na posao vraćen mali broj ljudi.

Pogledajte još