Nema dogovora Rusije i SAD o Siriji

"Možda ćemo sutra biti tamo, možda nećemo", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima dok je američka državna sekretarka Hilari Klinton napuštala Rusiju na putu za Ženevu gde je konferencija zakazana za subotu.

Klinton i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov razgovarali su jedan sat u Petrogradu, a zatim večerali pre no što je Klinton otputovala iz Rusije. Zvaničnik je rekao su njih dvoje podrobno razgovarali o svim oblastima o kojima se ne slažu.

Teškoće i razlike ostaju, rekao je zvaničnik, govoreći pod uslovom da mu se ne objavi ime.

Sastanak u Sankt Peterburgu je održan uoči subotnje konferencije čiji je cilj okončanje 16 meseci brutalnog nasilja u Siriji. Bilo je nade da se mogu ispeglati duboke razlike oko prelaznog plana koji gura izaslanik UN Kofi Anan. On poziva na formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi nadzirala izradu novog ustava i izbore.

Američki zvaničnici su izričito tvrdili da plan neće dozvoliti Asadu da ostane na vlasti, u vrhu prelazne vlade, ali Rusija insistira da stranci ne mogu da diktiraju konačno rešenje ili sastav prelazne administracije.

Beta

Pogledajte još