Srbija moja privilegija

Nagla smena generacija nimalo nije uplašila Andriju Prlainovića. Jedan od naših najtalentovanijih vaterpolista veruje da će i njegova generacija biti uz rame onoj koju su predvodili Vujasinović, Šapić, Savić, Ikodinović, Ćirić...
- Pomalo se zaboravlja na 1997. i njihov početak. I tada su se mnogi uoči EP u Sevilji, gde su bili drugi, brinuli, a oni su izrasli u jednu od najboljih generacija svih vremena - podseća Prlainović. 

Mladi as primećuje da je možda pomalo neočekivano to što su posle Olimpijskih igara u Pekingu ostali vez šestorice veličanstvenih.
- Ako je već moralo da se desi, bolje je što je na početku olimpijskog ciklusa. Jer, mi već počinjemo pripreme za London 2012. Imaćemo dovoljno vremena da se uigramo i steknemo iskustvo za najvažnije takmičenje - naglašava Prlainović. 

Uzdanica Partizana i selekcije Srbije nimalo se ne plaši ni velikog tereta odgovornosti koji će pasti na njegova pleća. Uostalom, Andrija igranje za nacionalni tim ne doživljava kao breme i obavezu.
- To je nešto najlepše. Malo je srećnika koji imaju priliku da igraju za svoju zemlju, da se oprobaju na evropskim i svetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama. Važno je da si maksimalno posvećen reprezentaciji, da uvek daješ sve od sebe. Igranje za državni tim je nagrada za uloženi trud - smatra Prlainović. 

Pritisak, zapravo, stvara javnost, koja je navikla na trofeje, koja priznaje samo prva mesta...
- Voleo bih da nam dobro krene, da na pravi način rastemo kao ekipa, ali i da nas navijači razumeju, da budu strpljivi i da nas uvek podržavaju - ističe Prlainović. 

Mogućnosti pulena Dejana Udovičića nazreće se već u Svetskoj ligi, koja u Evropi stratuje 21. januara i igra se ligaški.
- Smatram da je novi sistem bolji. Leto će biti rasterećenije, neći biti prenatrpano kao lani, kada je i jedno Evropsko prvenstvo zbog Olimpijskih igara bilo u drugom planu. I neće biti dosadno ni nama igračima. Dobro je to što ćemo se uigravati iz utakmice u utakmicu - kaže Prlainović. 

Prvi pravi ispit nove generacije je SP od 17. jula do 2. avgusta u Rimu. Konkurencija je žestoka, cilj je polufinale.
- Teško je sada govoriti o odnosu snaga. Očekuje se da mnoge selekcije, osim Crne Gore, promene sastave. Ali, bez obzira na imena, uvek su opasni Mađari, Hrvati, Španci, Italijani su domaćini. Bitno je da napravimo dobru atmosferu, da budemo optimisti, da ukazanu šansu iskoristimo maksimalno. Jer, ovakve prilike se ne dobijaju svaki dan - tvrdi Prlainović.

Mađari razočarali

- Razočaran sam što je otkazana MOL liga. Možda starijim igračima to pogoduje, ali nama, mlađima, to šteti. Hendikepirani smo bez jakih, stresnih utakmica. Velika je pauza između takmičenja reprezentacija i naših klupskih mečeva. Nadam se da će se sledeće godine nešto promeniti, jer nije rešenje igrati samo u Evroligi - priznaje Prlainović.

Želimo na fajnal-for

- Partizanov cilj u Evroligi je fajnal-for. Želimo da probamo da osvojimo titulu prvaka Starog kontinenta. Samo, neće biti nimalo lako. Jer, osam ekipa s pravom cilja na evropski tron. Najvažnije je da budemo zdravi, da sačuvamo dobru atmosferu i da, ako možemo, u grupi ostvarimo svih šest pobeda - ističe Prlainović.

Večernje novosti

Pogledajte još