Španija odbranila titulu prvaka Evrope

Strelci za Španiju u finalu turnira koji se igrao u Poljskoj i Ukrajini bili su David Silva u 14, Đordi Alba u 41, Fernando Tores u 84. i Huan Mata u 88. minutu.

Španija je postala prva reprezentacija u istoriji koja je odbranila titulu prvaka Evrope, i prva koja je vezala tri najznačajnije titule, jer je u međuvremenu, 2010. godine, postala i šampion sveta.

Vodeći gol večeras Silva je postigao udarcem glavom sa pet metara, posle asistencije Seska Fabregasa sa desne strane. Tu akciju odlično je započeo Andres Inijesta.

Na 2:0 Alba je povisio posle napada po levoj strani terena i dodavanja Ćavija Ernandesa između dvojice odbrambenih igrača Italije.

Doskorašnji fudbaler Valensije, a od nedavno igrač Barselone, izašao je sam pred golmana Đanluiđija Bufona i precizno šutirao u donji bliži ugao. Bio je to njegov prvi gol za nacionalni tim.

Ćavi je bio asistent i kod trećeg gola, kada je proigrao Toresa koji je udarcem po zemlji savladao Bufona.

Konačan rezultat za ubedljivu pobedu postavio je Huan Mata na dodavanje Toresa u kontranapadu.

Ekipa selektora Visentea fel Boskea imala je kontrolu nad igrom veći deo utakmice, a posao joj je bio znatno olakšan u 61. minutu kada se povredio Tijago Mota, a Italija do kraja igrala sa 10 igrača.

Mota je samo nekoliko minuta ranije ušao u igru kao treća zamena u ekipi Čezara Prandelija. Prethodno je zbog povrede u 21. minutu teren napustio i Đorđo Kjelini, dok je u 46. Antonio di Natale u napadu zamenio Antonija Kasana.

U prvom poluvremenu Italija je dva puta bila blizu izjednačenja na 1:1, ali je oba puta udarac Kasana zaustavio kapiten Španije Iker Kasiljas.

Golman Real Madrida odlično je reagovao i kod šuta Di Natalea u 51. minutu iz okreta. Napadač Udinezea prethodno je pokušao i udarcem glavom sa 11 metara, ali je lopta otišla malo preko gola.

Španci su u međuvremenu imali šansu preko Fabregasa, koji je prevario dvojicu igrača u šesnaestercu "azura", ali mu je pobegla lopta.

U finišu utakmice Italija je sa igračem manje teško dolazila do protivničkog gola, a Španci su iskoristili šanse da povećaju razliku.

Ovo je bila prva pobeda Španije protiv Italije na velikim takmičenjima. Prethodno su tri puta slavili Italijani, a četiri meča završena su nerešeno.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini bilo je poslednje na čijem završnom turniru je igralo 16 reprezentacije. Od 2016. godine i turnira u Francuskoj, u završnici će učestvovati 24 selekcije.

Beta

Pogledajte još