Jan Veseli predvodio Partizan do pobeda nad Panioniosom

BEOGRAD, 7. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Košarkaši Partizana pobedili su u hali Pionir grčki Panionios sa 80:57 (30:9, 14:24, 15:9, 21:15) u meču devetog kola Grupe D Evrolige.

"Crno-belima" je to četvrta pobeda u takmičenju, dok je Panionios zabeležio šesti poraz.

Najbolji igrač Partizana bio je Čeh Jan Veseli, koji je na parketu proveo 26 minuta i za to vreme zabeležio 19 poena (šut za dva poena 6-6) i deset skokova.

Večerašnjim trijumfom Partizan je sačuvao realne šanse za plasman u Top 16 fazu Evrolige, a u slučaju istog odnosa pobeda i poraza sa Panioniosom, "crno-beli" su u prednosti, pošto je u Atini grčki tim slavio sa pet poena razlike (72:67).

U poslednjem, 10. kolu Evrolige, Partizan sledeće nedelje gostuje ekipi CSKA iz Moskve.

Panionios je odlično počeo utakmicu i za samo nekoliko minuta došao do vođstva od 7:2.

Ulaskom Lazmija umesto Slavka Vraneša "crno-beli" su počeli da igraju mnogo bolje, a odlično se snašao i mladi Čeh Jan Veseli koji je u prvoj četvrtini postigao 11 poena.

Partizan je do kraja četvrtine, za sedam minuta napravio seriju od 28:2 i već posle prvih deset minuta došao do ubedljive prednosti.

Panionios je na početku druge četvrtine zatvorio prilaze u svoj reket, napravio seriju od 10:0 i prišao na 30:19.

Sredinom četvrtine grčka ekipa je smanjila i na 33:24, ali je Partizan zahvaljujući dobrom šutu sa distance napravio seriju 8:0 i poveo sa 41:24.

U 20. minutu trener Partizana Duško Vujošević zbog prigovora sudijama zaradio je tehničku grešku, što je Panionios iskoristio i smanjio na 44:33.

Na kraju prvog poluvremena, nezadovoljni suđenjem, navijači Partizana počeli su da gađaju sudije sitnim predmetima, a Italijan Roberto Kjari teren je napustio držeći se za glavu.

Treću četvrtinu obeležila je "tvrda" igra oba tima, a prvi koš postignut je tek posle tri minuta.

Panionios je u tom delu meča imao dosta promašenih šuteva, a prednost "crno-belih", održali su do tada šuterski neraspoloženi Uroš Tripković, Milenko Tepić i Aleksandar Rašić.

Kapiten Partizana Petar Božić je "trojkama" doneo domaćinu vođstvo od 59:42, a malo kasnije i 67:44 (34. minut), čime je pitanje pobednika bilo rešeno.

U tim trenucima trubački orkestar na tribinama zasvirao je "Posmrtni marš", kao "odgovarajuću" pesmu za navijače Partizana - "grobare". Najjači aplauz navijača dobio je mladi Čeh Veseli.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je večeras da mu je drago što je njegov tim pobedio Panionios uz potrebnu razliku i da mu je laknulo što je tim dobio iako su na utakmici bili trubači.

"Pravo da vam kažem, nije mi bilo svejedno kad sam video trubače na početku utakmice. U istoriji Partizana, kad god su oni došli, završavalo se loše", rekao je Vujošević novinarima posle pobede 80:57.

"Drago mi je što smo pobedili sa više od pet razlike (koja je potrebna zbog mogućeg pravljenja mini kruga u poslednjem kolu). Kraj druge četvrtine mogao je skupo da nas košta, pre svega zbog moje tehničke greške. Nastala je zabuna oko izmene (Stefana) Lazmija, posle čega sam ja samo odmahnuo rukom. Mislim da je nisam zaslužio", kazao je trener Partizana.

"(Jan) Veseli je pokazao o kakvom se talentu radi, Novica (Veličković) je igrao povređen, a (Žarko) Rakočević nam je falio u rotaciji. Ovu pobedu posvećujemo našem 'sponzoru' Marfin banci, koja je takođe iz Grčke", dodao je Vujošević.

Partizan nije isplaćivao rate kredita Marfin banci, zbog čega mu je od jesenas blokiran račun.

Najbolji igrač Partizana večeras Jan Veseli bio je miran posle meča, kao i na terenu i uopšte nije ličio na tinejdžera.

"Samo pokušavam da odigram najbolje što mogu. Treniramo mnogo i na utakmici pokušavam da primenim to što radim na treninzima", rekao je češki internacionalac.

Veseli je kazao da nema razloga da oseća tremu ili da bude nesiguran.

"Zašto bih se plašio? Deo sam tima, svi igramo zajedno, nema potrebe da imam tremu", rekao je Veseli uz osmeh.

Bek Partizana Milenko Tepić završio je utakmicu sa previjenom gornjom usnom, posle udarca laktom koji je dobio u prvom poluvremenu. On je rekao da nije bilo lako dobiti utakmicu, bez obzira na visok rezultat na kraju.

"Ne znam kako je izgledalo sa strane, ali nije bilo lako. Panionios je kažnjavao svako naše opuštanje, kao što je bilo početkom druge četvrtine. Moramo da budemo zadovoljni posle ovakve utakmice, i nadam se da će nam se u poslednjem kolu pogoditi rezultati za prolazak u Top 16", rekao je Tepić posle meča.

Na primedbu novinara da Partizan neće zavisiti od drugih rezultata ako u poslednjem kolu u gostima pobedi evropskog prvaka CSKA, Tepić se nasmejao, a onda kazao da ekipa razmišlja o tome.

"Svakako nećemo ići tamo kao turisti. CSKA je veliki favorit i jedna od dve-tri najbolje ekipe u Evropi, ali mi ćemo otići da se borimo", rekao je Tepić.

Kapiten Partizana Petar Božić kazao je da mu je drago što je ekipa odigrala sigurno ovako važnu utakmicu.

"U ovoj utakmici nam je bio važan i rezultat i jako mi je drago što smo pokazali ovakvu sigurnost, jer se tu video karakter ekipe. Hvala i navijačima ponovo. Došli su da nas gledaju na Božić, jer smo mi svi jedna velika porodica, a običaj je da se porodica okupi na ovaj dan i bude zajedno", kazao je kapiten "crno-belih".

Trener Panioniosa Aleksandar Trifunović rekao je da je Partizan bio bolji tim u svakom pogledu.

"Samo smo u prva dva-tri minuta pokazali elan i volju, ali smo pali već posle prvih promašaja. Dozvolili smo Veselom da pokaže raskošan talenat. Imali smo nekoliko pokušaja da se vratimo, ali je teško nadoknaditi 20 razlike protiv bilo koga, kamoli Partizana pred ovakvom publikom. Falio nam je i učinak najiskusnijeg igrača (Dimosa) Dikudisa", rekao je Trifunović.

Bek Panioniosa Ivan Zoroski bio je razočaran ishodom.

"Iskreno, očekivao sam mnogo više i iskreno sam se nadao pobedi. Znali smo da Partizan ima najbolje navijače u Evropi i spremali smo se za to, ali nema opravdanja. Dozvolili smo mu da povede 20 razlike i posle pokušavali da stignemo, ali oni su previše dobra ekipa da bi ispustili toliku razliku", rekao je Zoroski.

Branko Cvetković najavio je da će njegov tim probati da se časno oprosti od Evrolige. Reprezentativac Srbije vidno je smršao posle bolesti zbog koje skoro da nije trenirao.

"Imao sam upalu bronhija, ležao sam 10 dana i tek u nedelju sam počeo da treniram. Nisam očekivao da ću ovoliko vremena provesti na parketu ovoliko vremena, nisam fizički potpuno spreman. U poslednjem kolu ćemo ići na pobedu, da se časno oprostimo od Evrolige, bez obzira kome šta odgovara", rekao je Cvetković. 

Pogledajte još