Filmski i muzički festival ''Kustendorf''

Novi film Emira Kusturice "Maradona" (Maradona by Kusturica) premijerno će biti prikazan na drugom Kustendorf Film Festivalu, koji će se održati od 8. do 14. januara u Drvengradu na Mokroj Gori. Kusturičin filmski omaž fudbalskom heroju biće prikazan u okviru selekcije "Savremene tendencije autora".

Pored "Maradone" na Kustendorfu premijeru će doživeti turski kandidat za Oskara, "Tri majmuna" (Üç maymun, Nuri Bilge Ceylan) - pobednik u Kanu za najbolju režiju. Novi film Nurija Bilđe Cejlana, autora najboljeg turskog filma u 2006, "Podneblja", pobrao je pohvale kako kritike, tako i publike i u njemu se reditelj još jednom pozabavio "skrivenim karakteristikama našeg unutrašnjeg sveta koje ne mogu biti racionalno objašnjene". Četiri člana porodice koji odlučuju da se ponašaju kao tri majmuna, da ne čuju, ne vide i ne gledaju stvarnost "metafora su i dramski prikaz apstraktnih misli, uverenja i konflikata koji muče sve nas" .

Pobednici Festivala autorskog filma, filmovi "Tulpan" i "Glad", takođe će biti prikazani u programu "Savremene tendencije autora" na Kustendorfu. 

Prvo Džarmuš, pa Dep

Inače, reditelj Emir Kusturica nastavlja svoju misiju, kako kaže, pretvaranja “Mećavnika u kultno mesto na kojem je autor centar cirkusa zvanog film“. Po drugi put Mokra gora će tokom nedelju dana januara ugostiti brojne studente iz celog sveta i nekoliko poznatih autora.

Ove godine zvezda Festivala biće Džim Džarmuš, a sledeće će nas posetiti Kusturičin stari poznanik iz perioda “Arizona Drima“ – Džoni Dep.

Pored gorepomenutih filmova, ekskluzivnu pojekciju će imati i film “W.“ Olivera Stouna, kao i sjajan film Matea Garonea “Gomora“.

FIlmovi mladih autora takmičiće se za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

K.M.

Pogledajte još