Vizantijski motivi

„Služeći se svim sredstvima koja poznaje savremeno slikarstvo, uz nadahnuće Vizantijom, gradili su mimo svih umetničkih procesa koji su kod nas bili poznati, sopstvene likovne izraze, lične i originalne, koji često idu u korak sa najsavremenijim umetničkim kretanjima u svetu.“

U Prodajnoj galeriji Beograd svečano je otvorena gostujuća izložba Galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića iz Novog Sada koja nam je predstavila četvoro umetnika: Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Ljubinka Jovanović i Milorad Bata Mihailović.

Izložba je otvorena u petak, 9. a trajaće do 19. januara 2009. godine; u Novom Sadu publika je u njoj uživala od 18. decembra do 6. januara ove godine. Kao gostujuća izložba deo je osmišljene i kontinuirane saradnje u duhu dobre tradicije međusobnog poštovanja i uvažavanja koje međusobno gaje ove dve renomirane institucije.

Uvodnu reč dao je i predstavio goste Mihajlo M. Petrović, direktor Prodajne galerije Beograd, Lazar Marković, direktor Galerije likovne umetnosti Poklon-zbirke Rajka Mamuzića se zahvalio na gostoprimstvu i svakoj pomoći i razumevanju u realizaciji ove značajne izložbe i zatražio od prisutnih da minutom ćutanja odaju počast preminuloj umetnici Ljubici Cuci Sokić.

Jovanka Stolić, kustoskinja ove ugledne galerije iz Novog Sada je kao autor izložbe i teksta u katalogu zvanično otvorila izložbu: „Umetnici koji su inspiraciju za stvaranje pronašli u vizantijskoj umetnost povezali su u svojim delima bogato nasleđe srednjevekovne umetnosti sa istraživanjima koja su sprovodili u okvirima savremene umetničke prakse. Kao rezultat interesovanja ovih umetnika za vizantijsku umetnost, nastali su radovi koji predstavljaju svojevrstan fenomen i značajnu pojavu u srpskom slikarstvu XX veka.“

U vreme Božićnih i Novogodišnjih slavlja i praznika i godišnjih izložbi rekapitulacija delovanja galerija i umetnika, ove dve renomirane i referentne kuće odlučile su se za izložbu čije su i ideje i vrednosti duboko ukorenjene u tradiciju preko stvaralačkih moći i poetiku iskrenog poštovanja vrednosti vizantijskog nasleđa, modernih umetnika postale večne i vanvremene.

A tu je i draž i lepota i vrednost umetnosti čiste i iskrene, stvarane u istorijskom kontinuitetu, ali obogaćene ličnim senzibilitetima... a nama je ostalo samo da uživamo u dvadeset četiri slike velikana naše likovne scene, sve na jednom mestu i u jednom vremenu, što i jeste privilegija sretnika koji imaju tu čast da prate rad ove dve kuće. Sretni smo zbog toga što smo mi u toj povlašćenoj grupi i od srca preporučujemo da se priključite sve većoj i značajnijoj grupi poštovalaca prave umetnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još