Nema prijema Kosova u Savet Evrope

"Ono što je za nas važno jeste da se nastave zajednički programi koje s EU imamo na Kosovu, jer se tiču zaštite kulturnog nasleđa i srpskih pravoslavnih crkava. Ovi programi su važni u izgradnji međusobnog poverenja. Bilo kakav status Kosova mora da garantuje pristup religijskoj i kulturnoj baštini obe strane", rekao je Jagland za "Novosti".

"Mi delujemo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Sada postoji i sporazum između Beograda i Prištine kada je reč o regionalnoj saradnji. Još nismo doneli odluku u vezi s tim. Ali opšti pristup ovde je da treba naći pragmatična rešenja. Jer, ima stvari koje treba da uradimo a koje su mnogo važnija od zvezdice koja ide uz ime"
, rekao je genelarni sekretar SE.

Na podsećanje da je albanski premijer Salji Beriša nedavno povodom izveštaja o trgovini organima optužio za plagijat izvestioca Dika Martija, pa samim tim i celu Parlamentarnu skupštinu, Jagland je naglasio da izveštaj postoji i na osnovu njega se sprovodi istraga.

"Ne možemo da dozvolimo da ostane bez ikakvog odgovora. Jedini stav koji o tom pitanju imam jeste da istraga treba da se nastavi. Jedini način da bude sprovedena jeste da bude pod okriljem EU i Euleksa. Ne vidim drugi mogući metod koji bi mogao da se primeni", naglasio je on.

Jagland kaže da je pratio šta je predsednik Tomislav Nikolić izjavljivao u vezi s evropskim putem Srbije.
"Shvatio sam da će nastaviti na istoj liniji kao prethodni predsednik i bivša vlada, i kada je reč o EU, i kada se radi o SE. Zato sam uveren da će se nastaviti naša veoma uspešna saradnja", kazao je on.

"Činjenica da je predsednik Nikolić bio član naše Parlamentarne skupštine, znači da zna kako Savet Evrope funkcioniše, šta su obaveze, ali i koje prednosti proizilaze iz članstva. To je veoma dobro za naše odnose", rekao je Jagland.

Tanjug

Pogledajte još