Zečja jama

Drama  nagrađena Pulicerovom nagradom Dejvida Lindsija Abera u režiji Filipa Grinvalda. Reč  je o gorkoj porodičnoj drami o pronalaženju nade u najtežim trenucima naših života. Beka i Hauvi su imali savršen život – skladan brak i predivnu kuću. Tragična nesreća, u kojoj gine njihov jedini sin, razara "savršen svet" tipične porodice više srednje klase i suočava ih sa teškim pitanjima i odlukama vezanim za njihov brak i njih same. 

Duhovita i potresno melodramatična u isto vreme, “Zečja jama” je na Brodveju ovenčana sjanim pozorišnim kritikama, kao i Pulicerovom i Toni nagradom za 2007. godinu. U planu je i filmska adaptacija ove drame sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi.

- Dejvid Lindsi-Aber svoju najveću noćnu moru, strah od gubitka deteta, pretače u ovaj biser savremene dramaturgije. "Zečja jama“, međutim, ne ostaje samo na nivou dobre priče o izbavljenju iz bezizlaza tuge, već pruža šansu za problemsku predstavu koja daje dijagnozu opake bolesti savremenog čoveka - kaže reditelj Filip Grinvald. 

Dejvid Lindsi Aber (David Lindsay Abaire) je savremeni američki dramski pisac i pesnik rođen 1969. u Bostonu. Fokusiran je u svojim dramama na sudbine autsajdera koji se bore za mesto pod suncem i koji gledaju na svet drugačije od većine. Oduvek se trudio da u komade ubaci apsurdne situacije, kako bi se udaljio od realizma. Ovakav stil je usko povezan sa činjenicom da je studirao u prestižnim školama (Sara Lorens Koledž, Džuliard), iako potiče iz porodice niže klase. Njegove najpoznatije drame su: "Zečja jama", "Fadi Mirs", "Kimberli Akimbo", "Svetsko čudo", i "Snežni anđeo". Trenutno piše mjuzikle "Šrek" i "Visoki napon", kao i scenario za četvrti nastavak filma "Spajdermen". 
Dramu je prevela Danica Ilić, igraju Milica Zarić, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Đurđija Cvetić, Nikola Jovanović.

Pogledajte još