Đoković preko Stopinija do drugog kola u Melburnu

BEOGRAD/MELBURN, 19. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Aktuelni šampion Otvorenog prvenstva Australije Novak Đoković plasirao se u drugo kolo grend slem turnira u Melburnu, pošto je savladao 220. tenisera sveta Andreu Stopinija iz Italije sa 3:0 (6:2, 6:3, 7:5).

Đoković je prvi set dobio bez većih problema, ali je Stopini, koji je do glavnog žreba došao preko kvalifikacija, u nastavku meča pružio mnogo veći otpor.

Italijan je u drugom setu i vodio sa 3:1, ali je treći teniser sveta osvojio narednih pet gemova za vođstvo od 2:0.

Đoković je najveće probleme imao u trećem setu u kome je Stopini osvojio uvodna četiri gema. Srpski teniser je prvo zaostatak smanjio na 3:4, potom Stopiniju prepustio gem, ali potom osvojio naredna četiri za pobedu posle 115 minuta igre.

"Malo sam sporo počeo turnir. Bitno je, ipak, što sam uspeo da se vratim u meč, iako sam u dva seta gubio. Sve mi to može biti korisno za nastavak turnira. Dobro je i što sam pobedio bez izubljenog seta", rekao je 21-godišnji Beograđanin.

Đoković će u drugom kolu turnira prvi put igrati sa 68. teniserom sveta Žeremijem Šardijem iz Francuske. Šardi je na startu prvog grend slema sezone eliminisao 101. igrača na ATP listi Markosa Danijela iz Brazila - 3:0 (6:4, 6:4, 6:1).

"Postoji pritisak, pošto prvi put branim grend slem titulu... Osećaj je sada drugačiji, ali na to gledam kao na novi izazov... Danas, međutim, pritisak nije bio faktor nešto lošije igre. Samo sam pokušavao da pronađem ritam", ocenio je Đoković.

Novinari su, kao što poslednjih godina redovno čine na velikim turnirima, Đokovića ponovo zamolili da objasni otkud toliko srpskih tenisera među najboljima na svetu. Prethodno je na isto pitanje morala da odgovori i Jelena Janković.

"Mogu samo da kažem da smo svi mi ponosni što našu malu zemlju činimo ponosnom. Takođe smo zahvalni što ljudi prate naše igre i navijaju za nas", kazao je Đoković.

Pogledajte još