Jelena Dokić u drugom kolu posle skoro 10 godina

BEOGRAD, 19. januara 2009. (Beta) - Australijska teniserka Jelena Dokić pobedila je Austrijanku Tamiru Pašek 2:1 u prvom kolu Otvorenog prvenstva Australije i tako prvi put u 10 godina došla u drugo kolo tog turnira.

Dokićeva je pobedila po setovima 6:2, 3:6, 6:4. Pre toga je prošla u drugo kolo 1999. godine, kada je igrala kao 15-godišnjakinja sa pozivom.

Australijanka srpskog porekla nije lako došla do pobede. Počela je sjajno i lako je osvojila prvi set. U drugom setu nije bilo brejka sve dok Pašekova, trenutno 80. na WTA listi, nije povela sa 4:3. Dokićeva je posle toga mnogo grešila i meč je otišao u treći set.

Ona je nastavila da greši i u trećem setu, a Austrijanka je povela 1:0. Dokićeva se, međutim, povratila i odlučnim udarcima i znatno popravljenim servisom uspela je da povede sa čak 4:1. Pašekova je uspela da smanji na 5:4, ali ne i da se vrati u meč.

Dokićeva će u drugom kolu igrati sa pobednicom duela Ane Čakvetadze iz Rusije i En Kiotavong iz Velike Britanije.

Posle meča je rekla da joj je pomoglo što je igrala turnir u Brizbejnu, koji je izgubila iako je vodila.

"Prvi meč u Brizbejnu mi je baš značio. Tamo sam imala prilike, ali sam ih ispustila. Mislim da bi se to i danas desilo da nisam odigrala taj meč", preneo je sajt turnira reči Dokićeve sa konferencije za novinare.

Australijanka i nekadašnja državljanka SR Jugoslavije rekla je da nije osećala nikakav pritisak, jer je njena protivnica 70. na svetu.

"Jasno je da je ona bila favorit u ovom meču. Znala sam da imam šanse da pobedim ako odigram dobro. Kada sam dobila prvi set, postala sam stvarno nervozna. Ali, ovo je sjajno, mnogo mi znači. Znate, posle praktično tri godine odsustva da počnete godinu pobedom na grend slemu je velika stvar", rekla je Jelena Dokić.

"Nisam zaista imala nikakve ciljeve ili očekivanja za prva tri ili četiri meseca godine. Želela sam samo da radim vredno i vidim šta mogu", dodala je Dokićeva.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da joj je drago što se vratila tenisu i što je uspela da pobedi tešku depresiju, koja ju je mučila oko dve godine.

"Ovo je stvarno čudo. Pobeda mi mnogo znači. Kad pomislim kroz šta sam sve morala da prođem, ovo je veliki trijumf. Mislim da nema mnogo ljudi koji znaju koliko mi ovo znači. Sjajno je ponovo biti na grend slemu", kazala je teniserka uz suze.

Novinare je naročito zanimao njen odnos sa porodicom, a teniserka je odgovorila da ne razgovara sa ocem od kada je otišla od kuće.

"Najviše mi je žao zbog brata, koji je osam godina mlađi od mene. Godinama nisam imala dodira sa njim do pre godinu dana. To je bila najteža stvar sa kojom sam morala da se nosi. Osećam i dalje da sam ih izgubila, a daću sve od sebe da sredim stvari sa bratom i mamom. Pokušavam to i biće teško", kazala je Dokićeva.

Ona je na kraju istakla da je samo jedna osoba bila uz nju sve vreme.

"Pokušavam da sredim odnos sa bratom i mamom, ali moj dečko je uvek bio tu. Zajedno smo šest godina. Verujem da mu je nekad bilo teže, jer je morao da gleda kroz šta prolazim. To je bila stalna borba svaki dan, kako ću se osećati i da li ću ustati iz kreveta. Bio je uvek uz mene, bez obzira šta se dešavalo. On je osoba kojoj treba da zahvalim najviše što sam ovde", rekla je Dokićeva.

Pogledajte još