Verbalni sukobi srpskih i hrvatskih navijača

MELBURN, 21. januara 2009. (Beta-AFP) - Srpski i hrvatski navijači pevali su političke pesme na  meču drugog kola Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu između Janka Tipsarevića i Marina Ćilića.

Hrvatski teniser dobio je meč u četiri seta 6:2, 6:3, 4:6, 6:3.

Meč se završio bez incidenata, ali su teniseri bili uznemireni zbog lošeg ponašanja navijača, koji su pevali političke pesme a malo pažnje obraćali na teniski meč.

"Bilo je kao što sam i očekivao - vrlo napet meč", rekao je Tipsarević, koji je atmosferu uporedio sa duelima u Dejvis Kupu.

Tipsarević je istakao da je nakon što je pogledao žreb, tražio od organizatora da se meč igra na terenu na kojem su postavljene televizijske kamere, kako bi se umanjile šanse za nerede.

On je u jednom trenutku pozvao navijače da se se smire, što su oni i učinili.

"Srbi i Hrvati su bili nekorektni jer su pevali pesme koje nemaju veze sa tenisom, već sa 'istorijom' dva naroda. Bilo je i nepristojnih parola upućenim igračima, ali dopalo mi se što nisu aplaudirali u pauzama izmedu prvog i drugog servisa, kao i što im nisu zvonili mobilni telefoni tokom važnih poena", dodao je on.

Srpski teniser rekao je da je i njegovom protivniku Ćiliću bilo teško.

"Razgovarao sam sa njim na mreži i rekao mi je: 'Ne znam kako je tebi, ali meni je psihički teško da igram u ovakvim uslovima'. Rekao sam mu da i ja mislim isto", rekao je.

Tipsarević je dodao da se teniseri iz bivših jugoslovenskih republika nisu do sada suočili sa ovako žestokom podrškom van svoje zemalje.

"Problem sa ljudima koji žive u inostranstvu, a posebno u Australiji, je što su veoma daleko od svoje zemlje. Glupo je reći da Srbiju vole više, ali osećaju nostalgiju i kada srpski sportisti nastupaju motivisani su da navijaju, ponekada i previše", smatra 46. teniser sveta.

Ćilić je rekao da je srećan što je brzo završio meč i "sklonio" se sa terena.

"Uzevši u obzir situaciju koja se dešavala van terena i tenziju i provokacije hrvatskih i srpskih navijača, srećan sam što sam dobio meč u četiri seta. Njihove parole nisu bile lepe i bilo mi je teško da igram, ali nisam mnogo obraćao pažnju na to jer sam od početka znao da oko toga ništa neću moći da uradim", rekao je on.

Meč između Tipsarevića i Ćilića igrao se pre meča između tenisera SAD-a bosanskog porekla Amera Delića i Pola Anrija Matjea.

Na tom meču verbalno su se sukobili srpski i bosanski navijači, koji su uzvikivali etničke parole. Delić je posle pet setova uspeo da pobedi 28. nosioca 1:6, 3:6, 6:3, 7:6, 9:7.

Pogledajte još