Srbija pobedila Norvešku i približila se drugom krugu

BEOGRAD, 21. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Muška rukometna reprezentacija Srbije pobedila je u Poreču selekciju Norveške sa 27:26 (12:10) u utakmici četvrtog kola Grupe D Svetskog prvenstva u Hrvatskoj.

Srbiji je to bila druga pobeda na tom takmičenju, uz dva poraza, dok je Norveška zabeležila prvi poraz, a prethodno tri pobede.

Ovom pobedom "orlovi" su sačuvali šanse za plasman u drugi krug, a da bi ga potvrdila trebalo bi sutra u poslednjem kolu da savladaju Saudijsku Arabiju.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Marko Vujin sa osam golova, dok su Tomas Skoglund i Frank Loke postigli po pet pogodaka za Norvešku.

Reprezentacija Srbije sutra u poslednjem, petom kolu igra protiv Saudijske Arabije, a meč počinje u 16.15.

Izabranici Jovice Cvetkovića dobro su počeli meč i od prvog minuta bili u vođstvu. Zahvaljujući brzoj igri u napadu i dobrim odbranama golmana Dimitrija Pejanovića, "orlovi" su u šestom minutu vodili sa 5:1.

Norvežani su u narednim minutima zaigrali mnogo čvršće u odbrani, pa su sredinom poluvremena uspeli da smanje zaostatak na samo jedan gol (5:4).

Rukometaši Srbije su od 15. do 25. minuta uspeli da izdrže napade Norvežana, a zahvaljujući golovima Ilića i Toskića ponovo su došli do četiri pogotka prednosti (10:6).

U završnici prvog poluvremena Norveška je zahvaljujući odličnom Franku Lokeu smanjila na 11:10, ali je odlični Vujin u poslednjoj sekundi pogodio za 12:10.

Norveška je na početku drugog poluvremana bila bolji protivnik, a skandinavski tim je u 25. minutu prvi put na utakmici došao do vođstva (15:14).

Srbija je veoma brzo uspela da se vrati iz rezultatskog deficita, a serijom od 3:0 sa igračem više, "orlovi" su u 44. minutu poveli sa 20:17.

Tu prednost izabranici Jovice Cvetkovića, često i sa igračem manje, uspeli su da sačuvaju do 50. minuta kada je Sandal pogodio za 23:22. (old_image)

Usledilo je isključenje Alema Toskića, koji je udario Jensena, ali je Momir Ilić doneo prednost od 24:22, a potom je odličan golman Darko Stanić odbranio sedmerac Buhmanu.

Novo vođstvo od dva gola sa igračem manje Srbija je imala u 58. minutu, kada je Vujin zatresao mrežu za 27:25, ali je veoma brzo gol za Norvežane dao Tvedten.

Golman Stanić je 50 sekundi pre kraja odbranio šut Sandala, ali je srpskim rukometašima 13 sekundi pre kraja sviran pasivan napad. Norvežani su dobili loptu, ali i igrača više.

Ipak, u poslednjem napadu na utakmici, pet sekundi pre kraja rukometaši Norveške loše su izveli napad, njihovo dodavanje završilo je u autu, a Srbija je došla do dva veoma važna boda.

U prvoj današnjoj utakmici Grupe D, Brazil je savladao Saudijsku Arabiju sa 26:24. Kasnije večeras neporažena selekcija Danske igra protiv Egipta.

Plasman u drugu fazu Svetskog prvenstva izboriće tri prvoplasirane ekipe iz svake od četiri grupe.

Rukometni reprezentativac Srbije Marko Vujin ocenio je večeras, posle pobede u meču sa Norveškom, da se reprezentaciji vratila sreća koju nije imala u završnici utakmice sa Danskom.

"Mislim da smo imali sreće u poslednjem napadu. Vratilo nam se za ono kako smo propustili da pobedimo Dansku. Nismo danas pravili mnogo grešaka i tako treba da nastavimo", rekao je Vujin na konferenciji za novinare.

Igrač koji je postigao osam golova dodao je da bi Srbija mogla da izbori plasman u drugi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu ukoliko sutra pobedi Saudijsku Arabiju.

Selektor Srbije Jovica Cvetković istakao je da je srećan što je reprezentacija uspela da se "izdigne iz pepela" i da igrači pokažu kvalitet koji imaju.

"Nastavljamo priču koju smo počeli pre dve i po godine. Nastavljamo putem uspeha", zaključio je Cvetković.

(old_image)Kapiten reprezentacije Ratko Nikolić naglasio je da tim "uvek ide komplikovanim putem".

"Uvek idemo komplikovano. Tako smo uradili i na ovom šampionatu. Smogli smo snage posle Danske i Brazila da odigramo jednu fenomenalnu utakmicu. Sada treba da se spremimo da sutra pobedimo Saudijsku Arabiju kako opet ne bi bilo neko iznenađenje", ocenio je Nikolić.

Jedan od najboljih igrača Srbije na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj, Momir Ilić, rekao je novinarima posle utakmice da je bio nervozan kao i ostali njegovi saigrači.

"Svi smo bili nervozni, veliki pritisak je bio na nama, javnost, cela Srbija... Mislim da smo se odužili za onaj poraz protiv Brazila. Uz ovakav pristup možemo da budemo pravi", rekao je Ilić.

Selektor Norveške Robert Hedin priznao je da danas nije srećan.

"Ovo je bila dobra utakmica, naročito za gledaoce. Mi smo postigli premalo golova da bismo uspeli da pobedimo", rekao je Hedin.

Srbija - Norveška 27:26, Sedmerci: Srbija; 2 (1), Norveška 3 (1). Igrač više: Srbija 10, Norveška 4 minuta.

Srbija: Kojić, Ćuruvija 2, Šešum 1, Vujin 9, Vučković, Stojanović 3, Toskić 3, Stanić, Ilić 4 (1), Bojinović 2 (1), Pejanović 2 (1), Prodanović, Andjelković 1, Nikolić 3. 

Norveška: Ege, Jensen, Drange, Loke 6, Bjornsen 3, Mirhol 2, Tvedsten 3, Mamelund 2, Ervik, Buhman 1, Kjeling 3, Medhus, Samdal 1, Skoglund 5.

Pogledajte još