Kako da izbegnete mučninu tokom puta

Kako sebi ne biste uništili godišnji odmor mučninama na putovanju, prvo pravilo je da pokušate da držite oči zatvorene tokom vožnje što duže možete. Na taj način mozak ne prima vizuelne informacije pa ih ne može upoređivati s onima iz unutrašnjeg uha, čime se sprečava mučnina. Pomoći će i ako stavite sunčane naočare.

Međutim, ako baš želite da oči držite otvorene, fiksirajte pogled na neku tačku ispred sebe. Upravo zbog protivrečnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uho javljaju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje.

U sprečavanju pojave simptoma mučnine takođe pomaže duboko disanje, pokazalo je američko istraživanje, koje prenosi portal "24sata.hr". Kako mučnina često pogađa decu od dve do 12 godina, tokom vožnje ključno je skrenuti im pažnju, na primer igrama, slušanjem muzike ili gledanjem kroz prozor uz minimalne pokrete. Pre puta jedu se mali i lagani obroci, a piju se samo prirodni sokovi ili voda.

Odraslima će protiv mučnine pomoći kašičica svežeg đumbira razmućena u pola čaše vode, a deci ga teba davati samo ako su starija od tri godine.

Kako biste izbegli mučnine na putu, sedite na prednje sedište u automobilu, kraj krila u avionu, na sredini broda ili u prednjem delu voza. Bitno je da ste u najstabilnijem dijelu.

Ako uzimate tablete protiv mučnine, morate ih popiti od pola sata do sat pre putovanja. Ako vam je već muka, tablete neće pomoći.

Izbegavajte čitanje, a deca crtanje i pisanje u vožnji jer pospešuju mučninu. Izostavite jake parfeme ili druge intenzivne mirise.

Prije puta izbegavajte gazirana pića, kafu, alkohol i obilne začinjene i masne obroke jer stimulišu deo mozga koji podstiče mučninu.

Pogledajte još