Istorija Sinalko plakata

Umetnost (reklamiranja) "Sinalca" orijentisana je oduvek prema sveprisutnom duhu vremena, savremenoj visokoj modi i  aktuelnom ukusu epohe. 

"Sinalkove" promotivne kampanje, počev od 1902. godine i lekovitog napitka Bilz pa preko 1937. sa sadašnjim logom i dizajnom boce "Sinalco", od ar nuvoa ili jugendstila, preko art dekoa i pop-arta do savremenih plakata, afiša i postera, obuhvatale su širok dijapazon umetničkih sloboda i različitih stilova u izražavanju koje su dolazile iz različitih kultura, ali sa jednom osnovnom misli i idejom: osvežiti i osnažiti, smanjiti žeđ i zadovoljiti želju za ukusnim pićem, mladima, deci, iliti svima koji vole sve nešto što je lepo...

U prvim "kampanjama" pojavljivali su se plakati koji su poručivani od umetnika, a ovi su ih jednostavno oslikavali (četkicom i bojama), pa sve do savremenih plakata koji su rezultat marketinškog koncepta, pažljivog građenja imidža, i proizvod timova dizajnera velikih reklamnih agencija. I sve to se lepo vidi na izložbi, hronološki složeno, tako da od reklame do reklame putujemo vremeplovom oduševljeni lepotom duha svake epohe ponaosob. Publika, i oni stariji, i oni mlađi, imali su u čemu da uživaju. Nezaboravan je doživljaj i osećaj videti na jednom mestu istoriju i istorijski razvoj predstavljanja javnosti svog proizvoda sa željom da život bude lepši ili bar lakši uz gutljaj hladnog, osvežavajućeg, prijatnog, poznatog ukusa pića, nečije i naše neutoljive želje za ukusom i zdravljem.

Putujuća izložba, koja je svoju premijeru doživela 2007. godine u Duisburgu, Nemačka, "Sinalco Art Tour" gostuje u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 22. januara do 5. februara 2009. godine. Na isvečanom otvaranju zložbe su govorili ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas, generalni menadžer "Sinalco"-a za Srbiju Michael Doerks i Dejan Sandić, kustos MPU. 

Naravno da su govori bili više svečarskog karaktera i uz priču o istorijatu "Sinalca" i kampanja koje je vodio u cilju reklamiranja svojih proizvoda, ili ambasadorove duhovite opaske kako voli i pamti "Sinalko" od ranog detinjstva, iako nije baš toliko star, a čini mu se i izgleda kao da je i rođen sa ovim osvežavajućim pićem i jednom od najpoznatijih robnih marki. 

Ipak, najlepši deo je bio, uz dužno poštovanje prema svim govornicima, naravno i svima koji su realizovali ovaj zanimljivi projekat, kada su na kraju pozvali sve goste da se priključe koktelu koji je bio sačinjen uglavnom od "Sinalkovih" proizvoda. Te smo dugo u noć, uz penušava bezalkoholna (a ja sam, moram priznati, uz sine alcohole konzumirao i par čašica alcohole) pića i pićenca i ukusne i raznovrsne kanapee, šetali kroz istoriju pokazujući jedni drugima šta je već kome bilo najinteresantnije. 

Dosta od ovoga možete videti i na odličnim fotografijama koje idu uz ovaj tekst, mada bi bilo bolje da je obrnuto, da ste uz odličan tekst pride dobili i neke fotografije, ali šta ću kad mi fotograf ne pije kad radi, a ja ne radim kad pijem... šefe, šalim se, i ne pijem na radnom mestu. 

U svakom slučaju, šalu na stranu, izložba je koliko zanimljiva i interesantna, verovatno isto toliko i obrazovna za mlade (pa i malo starije dizajnere i markentiške agencije i ...) i treba je neizostavno pogledati. I zato put pod Sinalco Art Tour noge, i pravac Muzej primenjene umetnosti na Sinalco! 

Živeli Vi nama bar još sto godina, a mi Vam stalno dolazili na ovakve izložbe!!!

Tekst: Dragan Kljajić, bebida sana
Foto: Marko Risović, tuttafrutta

Pogledajte još