Srbija osvojila bod u duelu sa svetskim šampionom

ZADAR, 24. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Rukometna reprezentacija Srbije igrala je u Zadru nerešeno sa Nemačkom 35:35 (19:16) na prvoj utakmici druge faze takmičenja na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Bod Srbiji u duelu sa aktuelnim svetskim prvakom doneo je pogodak Mladena Bojinovića samo par sekundi pre kraja utakmice u kojoj su "orlovi" imali i šest golova prednosti, sredinom prvog poluvremena.

Bojinović je utakmicu završio sa sedam golova, Žarko Šešum je postigao šest, a Momir Ilić pet za Srbiju.

Najefikasniji u reprezentaciji Nemačke bio je Torsten Jansen sa 10 golova, dok je Mihael Kraus postigao šest.

Srbija je odlično počela utakmicu i u šestom minutu je, posle serije od 3:0, stigla do prvog osetnijeg vođstva 5:2.

Prednost je do 16. minuta narasla na 12:7 pošto je Srbija iskoristila dva isključenja protivničkih igrača. Dva minuta kasnije srpski rukometaši su posle gola Aleksandra Stojanovića poveli i sa šest golova razlike 15:9.

Nemci su, međutim, serijom od 4:1 uspeli da se rezultatski vrate u meč i u 25. minutu smanje na 13:16.

Prvo poluvreme je i završeno vođstvom Srbije od tri gola čemu je umnogome je doprineo i odličan procenat šuta, odnosno slabe partije dvojice golmana Nemačke. Golmani Srbije Dimitrije Pejanović i Darko Stanić, sa druge strane, bili su odlični.

Početak drugog poluvremena, međutim, doneo je preokret, pošto su Nemci pronašli rešenje za odbranu Srbije, koja je u tom periodu meča igrala slabije i u napadu.

Srbija je sebi dozvolila i da primi četiri gola sa igračem više u polju što su Nemci iskoristili i u 40. minutu izjednačili na 22:22, a u 41. stigli i do vođstva 24:23. Martin Štrobel im je sa dva uzastopna gola u 43. minutu doneo i dva gola prednosti 26:24.

Rukometaši Srbije se, ipak, nisu predali i u 48. minutu su, posle serije 4:0, ponovo stekli dva gola prednosti 29:27.

Greške srpskih rukometaša u napadu uslovile su i novi gubitak prednosti, pa je Nemačka dva minuta i 20 sekundi pre kraja preuzela vođstvo.

Ratko Nikolić je u sledećoj akciji Srbije napravio prekršaj u napadu i "zaradio" isključenje, što je Jansen iskoristio i Nemačkoj doneo prednost 35:33.

Srbija je, međutim, uspela da sa igračem manje, pre svega zahvaljujući raspoloženom Pejanoviću, do kraja utakmice sačuva svoju mrežu, preko Vujina smanji na 34:35, a potom u poslednjih 40 sekundi sa igračem manje pokuša da izjednači.

Pomoglo je isključenje Holgera Glandorfa 31 sekundu pre kraja.

Poslednjih 10 sekundi Srbija je zato imala igrača više na terenu, ali joj je bod doneo solo prodor Bojinovića nekih tri sekunde pre kraja.

Srbija sada ima tri boda u Drugoj grupi, a narednu utakmicu igraće sutra sa Poljskom, koja će kasnije večeras odmeriti snage sa Francuskom. Norveška je na prvoj utakmici Druge grupe savladala Makedoniju sa 29:27 (16:13).

Utakmica između Srbije i Nemačke, inače, protekla je bez većih incidenata, iako je postojala bojazan da će huligani iz Zadra praviti nerede.

Situacija je, ipak, bila relativno mirna, osim što su navijači konstantno zviždali srpskoj reprezentaciji i povremeno skandirali "Ubij Srbina". U dvorani je bilo i oko 20 navijača Srbije sa trubačima.

Srbija: Kojić, Ćuruvija, Šešum 5, Vujin 4, Vučković, Stojanović 4, Toskić 3, Stanić, Ilić 5, Bojinović 8, Marković 5, Pejanović, Prodanović, Nikolić 1.

Nemačka: Biter, Hens 2, Rogiš, Klajn 2, Miler 3, Strobel 3, Prajs 3, Tidke 1, Glandorf 4, Jansen 10, Lihtklajn, Kraus 6, Šone 1, Kaufman.

Pogledajte još