Zvezda ispustila ubedljivu prednost i izgubila od Cibone

BEOGRAD, 24. januara 2009. (Beta-Fonet(old_image)) - Košarkaši Crvene zvezde izgubili su  u Beogradu od zagrebačke Cibone sa 76:79 (14:9, 18:9, 15:26, 13:22) u 19. kolu Jadranske lige i pretrpeli treći poraz u regionalnom takmičenju.

Lorens Roberts je postigao 16 poena i imao devet skokova u timu "crveno-belih", dok je Andre Ovens dodao 13, Marko Kešelj 11, a Vladimir Štimac još 10.

Alan Džefri Anderson je sa 22 poena predvodio Cibonu do 13. pobede u Jadranskoj ligi. Nikola Prkačin je ubacio 13 poena, a Lukša Andrić i Robert Troha po 12.

Zvezda je meč izgubila u samom finišu, iako je u drugoj četvrtini imala 17 poena prednosti - 44:27.

Gosti su, međutim, u prva četiri minuta drugog poluvremena napravili seriju 16:2 i zaostatak smanili na svega tri poena 47:50.

Poeni Kešelja i Mirka Kovač tada su sprečili preokret, ali Cibona nije odustajala, pa je na tri poena ponovo prišla u 35. minutu na 67:70.

Zvezda je odbila i taj napad Cibona, pošto je Roberts pogodio dve uzastopne trojke.

Treći nalet Cibone, ipak, doneo joj je preokret u poslednjem minutu, kada je Anderson sa penala bio prezican sa vođstvo 77:76.

Roberts je potom promašio za tri poena, a Andrić je 12 sekundi pre kraja pogodio sa 79:76.

Zvezda je imala poslednji napad i priliku da se izbori za produžetke, ali je Ovens promašio trojku.

Trener košarkaša Crvene zvezde Svetislav Pešić ocenio je večeras da su derbi utakmicu 19. kola Jadranske lige sa Cibonom odlučili iskustvo gostujućih igrača i činjenica da njegova ekipa u odlučujućim trenucima nije imala rešenje u napadu.

Cibona je večeras u "Pioniru" pobedila sa 79:76, iako su "crveno-beli" na poluvremenu vodili sa 44:27.

"Uz sve komplimente Ciboni na zasluženoj pobedi, mislim da su slavili zahvaljujući iskusnijim igračima. Znali su šta da rade u odlučujućim momentima. U prvom poluvremenu smo zaustavili njihovu trojku Nikola Prkačin - Erl Kalovej i Alan Anderson. Mi smo doneli mnogo loših odluka u napadu", rekao je Pešić na konferenciji za novinare posle utakmice.

Pešić je ocenio i da je večerašnja utakmica mogla da bude odlučujuća u borbi za plasman na završni turnir Jadranske lige i da će Zvezda sada bodove morati da traži u nekom od narednih derbija.

"Kao i uvek u sportu, svakoj seriji dođe kraj. Nije nam bio potreban ovaj poraz, jer je večerašnji meč bio jedan od odlučujućih za plasman na Fajnal for. Sada ćemo na nekom drugom mestu morati da tražimo važne bodove", kazao je Pešić.

Pešić je dodao da njegova ekipa još ima dosta oscilacija u igri, što se pokazalo i večeras.

"Naravno da nije dobro što smo izgubili, ali sa druge strane možda će poraz koristiti mojim igračima. Moraju da nauče da se utakmica igra maksimalno, svih 40 minuta", zaključio je on.

Trener Cibone Velimir Perasović kazao je da je Zvezda igrala odlično u prvom poluvremenu, ali je njegova ekipa u nastavku došla do pobeda dobrom "zonskom" odbranom i šutem za tri poena.

"Početak utakmice pripao je Zvezdi, koja je igrala izuzetno agresivno. U drugom poluvremenu smo krenuli serijom 11-0, odigrali dobru zonsku odbranu i šutirali precizno za tri poena. Došli smo do pobede koja nam je veoma važna za plasman na Fajnal for", rekao je Perasović.

Pogledajte još