Federer jedva do četvrtfinala, Rodik ubedljiv

BEOGRAD/MELBURN, 25. januara 2009. (Beta) - Švajcarski teniser Rodžer Federer nadoknadio je  u Melburnu zaostatak od 0:2 i duel sa Čehom Tomašom Berdihom u četvrtom kolu Otvorenog prvenstva Australije dobio sa 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2).

Federer, drugi teniser sveta, u Melburnu pokušava da osvoji 14. grend slem titulu i izjednači rekord legendarnog Pita Samprasa.

Naredni protivnik biće mu osmi nosilac Huan Martin del Potro iz Argentine, koji je eliminisao Hrvata Marina Ćilića sa 3:1 u setovima (5:7, 6:4, 6:4, 6:2).

Federer je meč na kraju dobio sa 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2) i zadržao šanse da osvoji i 14. grend slem titulu i izjednači rekord legendardnog Pita Samprasa.

"Nisam ni razmišljao o porazu. Znao sam da je cilj još daleko za Tomaša", kazao je Federer, koji je grend slem poslednji put završio pre polufinala još kada ga je 2004. godine Brazilac Gustavo Kuerten eliminisao na Rolan Garosu.

"Umesto da razmišljate u stilu: 'O Bože moj, šta će sada biti', bolje je da se koncetrišete na sledeći poen", dodao je Federer.

Berdih je, takođe, priznao da uprkos vođstvu od 2:0 nije bio blizu pobede.

"Gotovo je kada se poslednji poen završi, kada sudija kaže da je kraj. Ja sam bio dosta daleko", kazao je Berdih, koji je Federera poslednji put pobedio na Olimpijskim igrama 2004. godine, a potom je pretrpeo osam poraza uzastopce.

Berdih je, ipak, imao savet za narednog Federerovog protivnika Huana Martina del Potra.

"Ako želite da pobedite Federera, posebno na grend slemu, morate to da učinite u tri seta. Ako to ne uradite odmah, on postaje sve jači", ocenio je Berdih. 

Uspešan je bio i sedmi nosilac Endi Rodik iz SAD, koji je ubedljivo pobedio Španca Tomija Robreda sa 3:0 (7:5, 6:1, 6:3).

Rodiku je to bila 10. pobeda na isto toliko susreta sa Robredom, kome je u dosadašnjim susretima prepustio samo set.

Amerikanac će u narednom kolu igrati sa boljim iz duela aktuelnog šampiona Novaka Đokovića i Kipranina Markosa Bagdatisa.

Pogledajte još