Od početka sukoba u Siriji 19.106 mrtvih, borbe nastavljene

Prema podacima Opservatorije, čije je sedište u Londonu, od 19.106 poginulih, 13.296 čine civili, 4.861 pripadnici regularne sirijske vojske, a među dezerterima je poginulo 949 ljudi.

Aktivisti su saopštili da su u Damasku i Alepu od jutros nastavljene žestoke borbe između sirijskih pobunjenika i regularne vojske koja pokušava da preuzme kontrolu nad više kvartova u ta dva grada.

U Damasku se najžešće borbe vode u kvartu Barze, a u centru grada, gde ima sve više pripadnika bezbednosnih snaga, čula se jedna ekspolozija.

I Opservatorija je saopštila da se u Barzeu vode najžešće borbe, kao i da su trupe lojalne predsedniku Bašaru Al Asadu na taj kvart krenule tenkovima.

U Alepu na severu zemlje vojska je krenula u ofanzivu u pokušaju da zauzme kvart Salahedine, koji je za sada pod kontrolom Slobodne sirijske vojske.

"Teške borbe vode se od zore
", rekao je agenciji Frans pres jedan aktivista, i dodao da Slobodna sirijska vojska pod kontrolom između ostalog drži kvartove Sakhur, Hanano i Saif al-Davla.

Samo juče je u Siriji poginulo 164 osobe, među kojima 86 civila. Tri pritvorenika život je izgubilo u pobuni u centralnom zatvoru u Homsu a nastradalo je i 49 vojnika i 29 pobunjenika.

BEJRUT/DAMASK, 22. jula 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još