Jelena Janković: Želim da i dalje budem broj 1

Prva teniserka sveta, Jelena Janković, završila je takmičenje na prvom grend slem turniru, Australian Open-u, nakon poraza u 1/8 finala od Francuskinje Marion Bartoli sa 2:0 (6:1, 6:4). Ovim porazom Jelena je ugrozila mesto broj 1, jer u slučaju da Ruskinja Dinara Safina osvoji turnir, zameniće našu teniserku na vodećoj poziciji. 

Kako se osećaš sada, da li si razočarana?
- Svakako da jesam, niko ne voli da gubi. Bio je to jako težak dan za mene. Imala sam jako loš start i dozvolila sam protivnici da se postavi iznad mene i da ona diktira igru. Imala sam nekoliko šansi u prvom setu, ali nisam uspela da ih iskoristim. Dopuštala sam joj mnogo puta tokom meča da podigne samopouzdanje nakon nekih poena. Takođe, i u drugom setu su postojale neke mogućnosti da se nekako vratim, međutim nije mi išlo. U takvim situacijama i sreća ponekad ume da odluči, ali taktika mi je bila pogrešna i nisam uspevala da realizujem ono što sam zamišljala. Moja protivnica je bila bolja i zasluženo je trijumfovala. Dobro je servirala i sve je pogađala, tako da se može reći da je to zaista bio njen dan. 

Njeni udarci su bili jako teško predvidivi. Često je bilo teško razumeti koju taktiku ima?
- Upravo tako. Zato sam joj i dozvolila da diktira ritam. Nisam uspevala da realizujem zamišljeno i to je bilo loše za mene. Nikako nisam mogla da nametnem ritam. Trudila se da sve reši prvim udarcem, jer je znala ukoliko joj uzvratim da će imati problem. Zaista mislim da je imala sjajan dan. 

Kako objašnjavaš svoj loš početak?
- Ne znam ni sama. Jednostavno se nisam dovoljno kretala i kasnila sam na mnoge lopte. Iz nekog razloga nisam bila na terenu. I u momentima kada sam se maksimalo fokusirala da se vratim u meč, mnogi elementi mi nisu išli. Sa druge strane, sve što je ona zamislila polazilo joj je za rukom. Moji udarci nisu završavali tamo gde sam ja zamišljala, sve je bilo na metar od nje, što joj je dozvoljavalo da lako poentira. 
(old_image)
Da li je loša priprema razlog ovakve igre na Australian Open-u?
- Ovo je prvi turnir u godini i mislim da ću na mnogim narednim pokazati kako sam radila. Uvek je važno analizrati poraze i naučiti sve što se može iz njih. Mislim da je sve u ovom poslednjem meču bilo loše, tako da u nastavku mogu samo da se prikažem u boljem svetlu i da napredujem. Pokušaću sve da ispravim što je pre moguće. 

Ovim porazom verovatno gubiš mesto broj 1, da li si zabrinuta zbog toga?
- Nisam o tome razmišljala. Ukoliko Safina osvoji turnir verovatno će biti prva, ali u tom slučaju ta pozicija će biti i zaslužena. Ako ne pobedi, ja ostajem na prvom mestu. To sada zaista nije toliko važno, jer je sezona tek počela. Mislim da je najvažnije kako se godina završava, a ne kako počinje. 

Izgubila si dosta ubeljivo, koliko ćeš razmišljati o porazu, danima, nedeljama...?
- Mesecima... (smeh). Šalim se, pokušaću sve da zaboravim što je pre moguće. Svakako nije lako kada izgubite, posebno ne na ovakav način. Ali i to je deo igre i sporta. Jednostavno morate nastaviti dalje, uz želju i nadu da nastavite da radite i napredujete. 

S obzirom na poziciju broj 1, da li ti je bilo teško da igraš na ovom turniru i u ovakvom okruženju?
- Nije. Uživam u činjenici da sam prva i potvrdila sam to na kraju sezone, nakon što sam osvojila tri turnira zaredom. Godina je tek počela i želim da ovu poziciju zadržim i u budućnosti. Plan je bio da odigram egzibicini meč u Hong Kongu, ali zbog bolesti to nije bilo moguće. Želela sam da nastupim na nekom turniru, pre Australije, kako bih osetila atmosferu i vratila ritam. Da sam odigrala neki meč u Hong Kongu, protiv vrhunskih teniserki, sigurno da sam mogla to i da ostvarim. Došla sam ovde bez ijednog meča u novoj godini. Mislim da sam napredovala iz meča u meč, ali u ovom poslednjem nisam uspela da pronađem svoju igru. 

(old_image)Da li bi ti bilo lakše da si igrala kao lošije plasirana teniserka na ovom turniru?
-Ja želim da budem teniserka br. 1, nikako 2. Ne mislim da sam bila pod pritiskom, jedino što sam želela je da unapredim igru. Moram sada da odigram malo više pravih mečeva, kako bih se vratila u ritam i pronašla svoju pravu igru. 

Šta ti je trener rekao posle meča?
- Oh, to ne želite da znate (smeh). Ono što mi je posebno naglasio je da moram da znam da primenim taktiku, što sada definitivno nisam uradila. Nisam uspevala da realizujem ni jedan zamišljeni udarac. Svakako, lakše je reći, nego uraditi. Bilo mi je teško da se vratim, jer je protivnici sve polazilo za rukom. Svakako da je ovo razočaravajuće za mene, ali šta da se radi?.

Na putu do 1/8 finala Jelena je u 1. kolu pobedila Austrijanku Ivon Masburger, u 2. kolu je bila bolja od Belgijanke Kristen Fipkensen, a u 3. je pobedila Japanku Ai Sugijamu. Podršku za dalji rad i napredak naša publika će Jeleni moći da da 7. i 8. februara, kada će naša Fed Kup reprezentacija igrati u Areni protiv Japana.

Katarina Stojković 
26.01. 2008.

Pogledajte još