ACE inhibitori za podmlađivanje žena

LONDON - Najnovija otkrića pokazuju da uzimanje lekova za snižavanje krvnog pritiska usporava fizičko starenje ženskog organizma. Lekovi koje pacijenti uzimaju da bi snizili krvni pritisak mogli bi fizičku kondiciju starijih osoba i opšte stanje njihovog organizma poboljšati u znatnoj meri, jer usporavaju starenje koje dolazi s godinama - otkrili su naučnici.

Prema njihovim istraživanjima, takozvani ACE inhibitori snižavaju krvni pritisak kroz blokiranje prodora enzima koji izaziva skupljanje, odnosno sužavanje krvnih sudova. Ovi lekovi takođe pomažu da se sačuva elastičnost i jačina srčanog mišića kod pacijenata koji pate od njegovog sužavanja.

Međutim, istraživači sa medicinskog fakulteta Univerziteta Vejk Forest u američkoj državi Severna Karolina otkrili su da lekovi mogu biti od koristi i ostarelim osobama koje nemaju srčana obolenja.

"Naši rezultati pokazuju da lečenje ACE inhibitorima smanjuje opasnost da kod žena koje ne pate od srčanih oboljenja na duge staze dođe do opadanja fizičke kondicije"
- kaže dr Graciano Onder.

U istraživanju na 641 ženi odmakle životne dobi, obavljenom u okviru studije "Zdravlje žena u starosti", ustanovljeno je da je kod žena koje su redovno koristile ACE inhibitore bitno smanjeno starenje mišića na udovima zbog čega su bile u stanju da hodaju brže od žena koje su povremeno uzimale lekove ili ih uopšte nisu koristile.

Prosečna starost žena na kojima su vršena istraživanja bila je 79 godina.

"Ukoliko ova otkrića budu potvrđena u rutinskim kontrolama organizma, ACE inhibitori mogu biti korišteni ne samo kao najvažniji lek kod ostarelih osoba sa povišenim krvnim pritiskom, već i kao 'pomoćno' sredstvo za usporavanje fizičkog propadanja starih osoba" - naglasio je Onder.

Iako je istraživanje bilo ograničeno samo na žene, Onder je upozorio da je isti tretman pokazao pozitivne efekte i kod muškaraca.

(FoNet) 
januar 2009.

Pogledajte još