Veče u čast Tošeta Proeskog

Dokumentarni film „Korak do svetske slave”, o tragično preminulom makedonskom pevaču Tošetu Proeskom premijerno je prikazan u Beogradu, i to 26. januara, dan nakon njegovog rođendana i premijere u Skoplju.

Istovremeno je promovisan i njegov poslednji album koji je radio za strano tržište „The Hardest Thing”, za koji je stigao da uradi samo četiri pesme. Album se već nalazi u prodaji u svim republikama bivše Jugoslavije. Na albumu je sa Tošetom sarađivao britanski producent Endi Rajt, koji je nedavno najavio i snimanje abuma u čast makedonskog pevača, na kojem bi pevale velike muzičke zvezde. Ostale pesme, koje će se uskoro naći na kompilaciji, mogle bi da otpevaju zvezde sa kojima je britanski producent sarađivao. Neka od imena koja se spominju su grupa Simply Red, Tom Džons, Eni Lenoks i Natali Imbrulja.

Film koji traje 84 minuta u bioskopima će početi da se emituje od 12. februara, a beogradskoj premijeri prisustvovala je i Tošetova menadžerka Ljiljana Petrović, koja je izazvala najveće interesovanje medija. Kako ne daje izjave i intervjue, stajala je povučeno u jednom ćošku bioskopskog hola, gde je i ostala tokom cele projekcije, jer još uvek ne može da sedne i pogleda film. Svoja mesta u sali zauzeli su i predstavnici makedonske ambasade u Beogradu, Tošetov fan klub iz Beograda, Goca Tržan, Kaliopi, Ogi Radivojević, Vasil i Zafir Hadžimanov, producent albuma Endi Rajt i producentkinja filma Slovenka Nina Sever.

Dokumentarni film sniman je iz dva dela, od kojih je prvi nastao je u vreme snimanja Tošetovog stranog albuma na Jamajci i u Londonu, a materijal za drugi deo filma je nakon njegove smrti sniman u Londonu, Dubrovniku, Skoplju, Kruševu, Dubaiju i Stokholmu. Na snimcima se može videti nekoliko scena iz velelepne vile na Jamajci, kada Toše vodi snimatelja po kući i pokazuje mu mesta na kojima su napisali nove pesme po zidovima. Takođe pokazuje poslugu u kući i zahvaljuje im za odlično kuvanje. U jednom trenutku snimaju prelep pogled iz kuće na plažu, a Toše tada govori „da ne bi morao da jede, ukoliko ima dobar pogled i dobru muziku kraj sebe”.

Dokumentarac govori šta je Toše postigao, a ne šta je mogao da postigne. Materijali za film sniman je od leta 2006. do aprila 2007. godine. Snimanje je trebalo da se završi u maju 2008. godine, ali je nesreća sve prekinula.

Ova dirljiva priča o momku iz Kruševa izmamila je suze prisutnih, koji ni posle odjavne špice nisu napustili svoja mesta.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još