Verdasko: Nisam kriv za Anine poraze

Petnaesti teniser sveta, Fernando Verdasko, predstavlja pravo iznenađenje muškog turnira na Australian Openu. Da se na njega može ozbiljno računati u 2009. pokazao je u meču 1/8 finala, kada je eliminisao četvrtog igrača Endija Mareja, jednog od favorita turnira.

Pre nekoliko dana si rekao da se nikada nisi bolje osećao?
- Svakako da je tako. Ovo je moj veliki uspeh, jer sam se prvi put plasirao u ¼ finele nekog grend slema. Presrećan sam i ponekad čak i ne verujem da mi se ovo dešava. 

Meč protiv Mareja je bio neverovatan. Da li si imao neku posebnu taktiku za njega?
- Ne, samo sam pokušavao da igram svoju igru. Plan je bio da poentiram preko forhenda i da šetam protivnika po terenu sve vreme. Bio je odličan, dobro je servirao, ali i ja sam imao dobar dan. Meč je bio zaista dug, ali sam se dobro osećao i fizički i mentalno. Mnogo sam srećan i mislim da sam imao bolji dan u odnosu na jakog protivnika. 

U Brizbejnu si izjavio da te je Dejvis Kup promenio i da te je naučio da više veruješ u sebe. Da li ti je to pomoglo i protiv Mareja?
- Sigurno da jeste. I kada sam gubio imao sam veru da mogu da se vratim i pobedim. Jednostavno sam pokušavao da igram najbolje što mogu. U trećem setu je bilo problema, forhend mi nije išao najbolje, igrao sam dosta mekano, ali već početkom četvrtog vratio sam jačinu udarcima i krenulo je na bolje. 

Da li si ikada servirao bolje? Marej je izjavio da su ti servisi bili neverovatni?
- Pokušavao sam da pogađam prvi servis, a onda i da poentiram iz njega. Bilo je mnogo teže kada je dolazilo do drugog servisa, jer je protivnik ulazio u teren i to mi je pravilo problem. I ja smatram da sam dobro servirao i da mi je to donelo mnogo lakih poena. Iako mi je prosek prvog servisa bio 155 km/h, a drugog 125, nisam namerno vodio previše računa o tome. Jednostavno zbog njegovog postavljanja u polju drugi set je morao da bude slabiji. Samo sam hteo da mu narušim ritam i da poentiram iz forhenda. 

Da li si pričao sa Nadalom o taktici koju bi trebalo da primeniš? (old_image)
- Ne, za meč sa Marejem nisam. Čuo sam nešto što je on rekao pre nekoliko dana na konferenciji o tom meču. Smatrao je da treba da idem na forhend, da nateram protivnika da se kreće i da preuzmem ritam igre. Čuo sam taj savet i zato nije bilo potrebe da razgovaramo nakon toga. 

Kako objašnjavaš to što ti igraš odlično, a Ana Ivanović jako loše?
- Dobro pitanje. Ni sam ne znam. Ana bi verovatno mogla da vam kaže više o tome. Mislim da ja nisam kriv za to. Zaista bi trebalo nju da pitate, jer ja ne volim da pričam o drugim osobama. 

Kakvi su ti dalji planovi za igru? Sada je sve otvoreno i ovaj turnir često donosi velika iznenađenja na putu do finala.
- Nadam se da će biti još iznenađenja sa moje strane. Poslednja pobeda je najveća koju sam ostvario u karijeri i zaista uživam u tome. Samopouzdanje mi se potpuno vratilo pobedom nad sjajnim igračem i sada sam svestan da ulazim među najbolje. Sada sam i mnogo bliži top 10 poziciji. Mislim da imam šance protiv Conge, jer verujem u sebe. 

Najavljene su velike vrućine za naredne dane, da li te to opterećuje?
- Uh, mogao bih da odem malo u fružider i ohladim se na nekoliko sati (smeh). Kada dođete u Australiju znate da će biti vrelo, a ja sam ovde od 31. decembra. I u Brizbejnu je bilo oko 40 stepeni i rad je bio dosta težak. Mislim da u nastavku turnira neću imati problem sa tim. Ipak, uradiću sve neophodne pripreme da ne dođe ni do kakvih problema vezanih za disanje i kondiciju. 

Tokom pauze u sezonama si počeo da radiš sa Gilom Rejesom, kakva je vaša saradnja?
- Presrećan sam što sarađujemo. Mnogo sam naučio od njega i stekao sam ogromno iskustvo. Takođe, zanimljivo je reći da su 24. decembra svi napuštali Las Vegasa zbog praznika, a meni je tada prišao Agasi i rekao nešto što će ostati tajna, ali te njegove reči su mi mnogo pomogle. Pričali smo preko dva sata, pre nego što je on nastavio ka Štefi i porodici za praznike. Tada mi je rekao da ide na skijanje i ja sam pomalo bio ljubomoran, jer mnogo volim taj sport. Ali, sada sam srećan što sam u Vegasu doneo takvu odluku, jer sam sa Gilom odlično radio i sada se sve to i isplatilo. 
(old_image)
Kakvi su ti planovi posle Australian Opena?
- Idem u Španiju da vidim porodicu, a zatim se vraćam u Vegas da nastavim da radim još dve nedelje. Možda će i Agasi ponovo doći. Nastaviću da se pripremam, jer me očekuju mečevi u Dubaiju, zatim Dejvis Kup, Indijan Vels, Majami..., pa moram da budem spreman za sve. 

Da li očekuješ da naslovi u novinama u Australiji budu veći sa tvojim, nego sa Nadalovim imenom?
- Za mene to nije bitno. Važno je da pobeđujem i da se dobro osećam, a o naslovima zaista ne brinem. Nadal je broj 1 u svetu i uvek kažem da je sve što mu se dešava potpuno zaslužio. 

Pre turnira mnogi su Mareja proglašavali favoritom, misliš li da je to zaslužio?
- Ne bih danas odgovarao na to pitanje. On jeste igrao odlično tokom prošle sezone i verovatno su ga zato i proglašavali favoritom. Za mene, prednost u dugim mečevima uvek dajem Nadalu, a i Federer nije za podcenjivanje, jer do sada je osvojio puno grend slem titula. Na ovako velikim takmičenjima sve može da se dogodi, a što se mene tiče jako sam srećan što sam stigao dovde.

Katarina Stojković 
27.01. 2008.

Pogledajte još