Danas u 21.12 otvaranje Olimpijskih igara u Londonu

Ceremonija svečanog otvaranja Igara je sa prvobitna tri i po časa skraćena za pola sata, kako bi desetine hiljada gledalaca moglo da se vrati kući mrežom javnog prevoza, saopštili su organizatori.

Otvaranje Olimpijskih igara na Olimpijskom stadionu u istočnom Londonu gledaće 62.000 ljudi, a širom sveta će ceremoniju pratiti oko milijardu ljudi.

U svečanost, čiji je kreativni tvorac britanski reditelj Deni Bojl, uloženo je 36 miliona evra.

Ovogodišnje Igre održaće se na sportskim terenima u Olimpijskom selu u Londonu, i na pojedinim mestima van grada, uz učešće oko 10.500 takmičara iz 204 zemlje.

Programom manifestacije OI predviđena su nadmetanja u 26 olimpijskih sportova, odnosno 29 disciplina.

(old_image)

U organizaciju ovogodišnjih Olimpijskih igara uloženo je ukupno 11,6 milijardi eura.

Baklja, kojom će biti zapaljen olimpijski plamen što će označiti početak Igara, na putu od Olimpije u Grčkoj do stadiona u Stratfordu u Londonu prešla je 12.875 kilometara. Olimpijske igre će obezbeđivati 20.000 ljudi, od čega će čak 16.000 biti profesionalni vojnici. O sigurnosti učesnika brinuće i 3.000 volontera kao i regularna policija.

Domaćin Olimpijskih igara Velika Britanija s optimizmom dočekuje početak takmičenja, nadajući se osvajanju najvećeg broja medalja u svojoj istoriji.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu Velika Britanija je osvojila 47 medalja, od kojih je 19 bilo zlatno. Zbog toga je Olimpijski komitet kao ovogodišnji cilj domaćina Igara naveo osvajanje 48 medalja u Londonu.

Britanski tim predstavljaće 542 takmičara, što je najveći broj sportista iz Velike Britanije koji je učestvovao na nekim Igrama, pa je i to jedan od razloga očekivanja velikog broja medalja.

(old_image)
Olimpijski tim Srbije

London, grad domaćin predstojećih, 30. Letnjih olimpijskih igara, ove godine je postao i prvi grad u kojem će se Igre održati tri puta. Prethodno je bio domaćin 1908. i 1948.

London je postao grad domaćin 6. jula 2005. godine, tokom 117. sednice Međunarodnog olimpijskog odbora u Singapuru, pobedivši Moskvu, Njujork, Madrid i Pariz nakon četiri kruga glasanja.

Igre, koje će trajati od 27. jula do 12. avgusta, zajedno su organizovali Olimpijski komitet Velike Britanije i Međunarodni Olimpijski komitet (MOK).

(old_image)

Beta

Pogledajte još